Sağlık Bakanlığı: Türkiye'de 15 yaş üstü 14 milyon 800 bin kişi tütün kullanıyor

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de 15 yaş üstü sigara içenlerin sayısının 14 milyon 800 bin olduğunu açıkladı. Bakanlık, tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda, dünyada 6 milyon kişi ülkemizde de en az 100 bin kişinin...

Google Haberlere Abone ol
Sağlık Bakanlığı: Türkiye'de 15 yaş üstü 14 milyon 800 bin kişi tütün kullanıyor

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de 15 yaş üstü sigara içenlerin sayısının 14 milyon 800 bin olduğunu açıkladı. Bakanlık, tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda, dünyada 6 milyon kişi ülkemizde de en az 100 bin kişinin hayatını kaybettiğini vurguladı.

Sağlık Bakanlığı, ‘31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’ ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Tütün kullanımının önemli ve önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olduğu belirtilen açıklama da, “Dünyada 15 yaş üzeri nüfusta 1.3 milyar kişi, ülkemizde ise 14.8 milyon kişi tütün kullanmakta. Tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda, dünyada 6 milyon kişi ülkemizde de en az 100 bin kişi hayatını kaybetmekte.” Denildi.

Tütün kullanımının dünya çapında insan sağlığını tehdit edebilecek boyutlara ulaştığı kaydedilen açıklama da, “Bu nedenle Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından hazırlanarak 2003 yılında ülkelerin onayına sunulmuştur. Bugün itibarıyla 178 ülke tarafından imzalanan ‘Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi (TKÇS)’ ülkemiz tarafından 2004 yılında imzalanmıştır. TKÇS’nin imzalanmasıyla ülkemizdeki tütün kontrolüne yönelik çalışmalar ivme kazanmıştır. Bu çalışmalar, sadece tütün yasakları ve cezalarını kapsamamış, eğitim ve bilgilendirme çalışmalarıyla desteklenmiştir. Ayrıca medya kampanyaları çerçevesinde birçok eğitici kamu spotu yayınlanmış ve yayınlanmaya devam etmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Ülkemizde 15 yaş üzerinde 2008’de yüzde 31,2 olan sigara içme oranının 2012 yılında yüzde 27,1’e düştüğü vurgulanan açıklama da şu ifadelere yer verildi: “Tütün dumanına maruziyetin önlenmesi, tütün ürünlerinin reklam ve tanıtımının yasaklanması, tütün mamulleri üzerindeki vergilerin artırılması, tütün kullanımının zararlarını açıklayıcı geniş medya kampanyalarının düzenlenmesi ve sigara bırakmayı kolaylaştırıp teşvik edecek politikaların uygulanması çalışmaları ile sigara içme oranları geriledi. Ülkemizin tütün kontrolü çalışmalarıyla geldiği nokta, DSÖ tarafından 2013 yılında Panama’da yayımlanan “2013 Küresel Tütün Epidemisi Raporu”nda tüm dünyaya örnek gösterilmiş ve Türkiye’nin tütün kontrolü alanında lider olduğu ilan edilmiştir. Tütün ürünlerinin zararları hakkında toplum bilincinin oluşturulması ve artarak devam etmesi amacıyla DSÖ tarafından 31 Mayıs, “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edilmiştir. DSÖ, her yıl bugün için bir tema belirlemektedir. Tütün kontrol çalışmalarında ülkelere yol göstermek için DSÖ tarafından hazırlanan MPOWER politika paketinin bileşenlerinden biri olan ve tütün kullanımının azaltılmasında en etkili yöntemler arasında gösterilen ‘Tütün vergilerinin artırılması’ bu yılki Dünya Tütünsüz Günü etkinliklerinin teması olarak belirlenmiştir.Dünya Tütünsüz Günü etkinliği, bu yıl Ülkemizde, 4 Haziran 2014 tarihinde Sağlık Bakanlığı, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti işbirliğinde ‘Dünya Tütünsüz Günü Etkinliği ve Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü’ adı altında gerçekleştirilecektir.”

CİHAN

Yorumlar