Sağlık Bakanlığı: Soma'da 316 kişiye psikososyal destek sağlandı

Sağlık Bakanlığı, Soma'da yaşanan maden faciasında Manisa'ya ilave olarak Balıkesir, Bursa, İzmir, Uşak’tan 138 Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve 267 kişiden oluşan 112 personeliyle birlikte 405 sağlık personeli görevlendirildiğini...

Google Haberlere Abone ol
Sağlık Bakanlığı: Soma'da 316 kişiye psikososyal destek sağlandı

Sağlık Bakanlığı, Soma'da yaşanan maden faciasında Manisa'ya ilave olarak Balıkesir, Bursa, İzmir, Uşak’tan 138 Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve 267 kişiden oluşan 112 personeliyle birlikte 405 sağlık personeli görevlendirildiğini açıkladı. Uygun görülen yerlere 2 sahra hastanesi kurulduğu ve buralarda UMKE personeli tarafından toplamda 280 hasta ve hasta yakınına sağlık hizmeti verildiğini bildiren bakanlık, olaydan hemen sonra 35 psikiyatri uzmanı, 32 psikolog, 14 sosyal hizmet uzmanı ile 316 kişiye psikososyal destek sağlandığını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı, 'Soma Maden Kazasında Sağlık Hizmetleri' başlıklı yazılı bir açıklama yaptı. Soma’da maden kazasının yaşandığı 13 Mayıs Salı günü saat 16.13’te Manisa 112 Komuta Kontrol Merkezi'ne ilk çağrının düştüğü belirtilen açıklamada, çağrı geldikten hemen sonra acil sağlık ve kurtarma ekiplerinin olay yerine ulaştığı kaydedildi. Aynı anda bakanlığın Sağlık Afet Koordinasyon Merkezi'nin (SAKOM) olayla ilgili bilgilendirilerek anında harekete geçildiği ifade edilen açıklamada, "Bakanımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Bakan Yardımcımız Agah Kafkas ile Bakanlığımız merkez yöneticileri olay yerine gitmişlerdir. Türkiye Afet Müdahale Planı ve İl Sağlık Afet ve Acil Durum Eylem Planları çerçevesinde Bakanlığımızca, Manisa'ya ilave olarak Balıkesir, Bursa, İzmir, Uşak’tan 138 Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve 267 kişiden oluşan 112 personeliyle birlikte 405 sağlık personeli görevlendirilmiştir. Özel eğitimli UMKE ve 112 ekipleri, olay mahallinde belirlenen noktalarda yaralılara ilk müdahaleyi yaparak, ambulanslarla nakillerini sağlamışlardır. Hayatını kaybeden madencilerimiz ise Kırkağaç ve Akhisar'daki merkezlere nakledilmiştir." denildi.

Olaya müdahalede 28 UMKE aracı, 62 ambulans, 2 ambulans helikopter ve 4 sedyeli uçak ambulansın görevlendirildiği vurgulanan açıklamada şu bilgilere yer verildi: "Olay anından itibaren Manisa başta olmak üzere destek illerimizce yoğun bakım yatak kapasiteleri oluşturulmuş ve sevki uygun görülen yaralılar bu merkezlere nakledilmiştir. Uygun görülen yerlere 2 sahra hastanesi kurulmuş, buralarda UMKE personeli tarafından toplamda 280 hasta ve hasta yakınına sağlık hizmeti verilmiştir. Olayın akabinde akademisyenlerin katılımıyla değerlendirme toplantısı yapılarak, kazadan sağ kurtulanlar, hayatını kaybeden madencilerin aileleri ve kurtarma ekibi çalışanlarına başta olmak üzere psikososyal destek hizmetleri verilmesi planlanmıştır. Böylece olaydan hemen sonra 35 psikiyatri uzmanı, 32 psikolog, 14 sosyal hizmet uzmanı ile 316 kişiye psikososyal destek sağlanmıştır. Psikiyatri uzmanı, psikolog ve sosyal hizmet uzmanından oluşan psikososyal saha destek ekipleri belirlenmiş olup aile hekimlerimiz ile birlikte gerekli eğitimleri verilmiştir. Bu hizmetlerini sunmak üzere; 11 psikiyatri uzmanı, 8 çocuk ergen psikiyatristi, 43 psikolog, 43 sosyal hizmet uzmanı olmak üzere konusunda uzman 105 kişiden oluşan saha destek ekipleri oluşturulmuştur." ifadelerine yer verildi.

İhtiyaç duyulan hastanelerde ayrı bir psikiyatri afet polikliniği kurulacağı hatırlatılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Bu polikliniklere başvuracak Soma maden kazasından etkilenen vatandaşlarımızın öncelikli olarak tedavi edilmesi sağlanacaktır.

Akademisyenlerce uygun görülen olayın 8. gününden itibaren ekiplerimiz ev ziyaretlerine başlayacaktır. Bu çalışmalar Manisa'da kurulan Psikososyal Destek Hizmetleri Koordinasyon Merkezince takip edilecektir. Çalışmalar en az 6 ay boyunca devam edecektir. Desteğe ihtiyacı olan hasta ve ailelerinin takip süreleri uzatılabilecektir." CİHAN

Yorumlar