Sağlık Bakanlığı, İskandinav ülkelerinden sağlık turizmi için turist getirecek

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Avrupa ve İskandinav ülkelerinden sağlık turizmi için Türkiye’ye yoğun hasta geleceğini, tesislerin kendini buna hazırlamasını istedi.

Google Haberlere Abone ol
Sağlık Bakanlığı, İskandinav ülkelerinden sağlık turizmi için turist getirecek

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Avrupa ve İskandinav ülkelerinden sağlık turizmi için Türkiye’ye yoğun hasta geleceğini, tesislerin kendini buna hazırlamasını istedi.

Bursa İl Özel İdaresi'nin düzenlediği Jeotermal Turizminde Hizmet Kalitesinin Arttırılması Projesi kapsamında “Bursa’da Jeotermal Kaynaklar” konulu panel düzenlendi. Almira Otel’de gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını yapan Vali Münir Karaloğlu, jeotermal kaynaklar hakkında bilgi verdi.

Vali Münir Karaloğlu, sağlık turizminin artık bir devlet politikası haline geldiğini belirterek, “Onuncu kalkınma planında 2018 yılına kadar 10 milyar dolarlık bir gelir hedefi var, ülkemizin sağlık turizminden sadece. Sağlık Bakanlığımız Türkiye’de şu ana kadar üç ili hedef il olarak ilan etti. Bunlardan bir tanesi İstanbul, birisi Antalya, biri de Bursa.” dedi.

BAKANLIK İSKANDİNAV ÜLKELERİNDEN TOPLU MÜŞTERİ KABUL EDECEK

Bursa’da Jeotermal A.Ş. kurularak kente 18 kilometrelik termal suyu taşıyacak hatlar döşenerek isteyen otel ve sağlık tesislerine sıcak su verme imkanına sahip olduklarını anlatan Karaloğlu, şöyle konuştu: “Sağlık Bakanlığımız İskandinav ülkeleri ile toplu müşteri kabul etmek üzere anlaşmaya varmak üzereymiş. İsveç veya Norveç’le. Bu ne demek; işte yılda 65 bin hasta Türkiye’ye kabul edilecek, jeotermal kaplıca tedavisi alacak hasta kabul edilecek. Sağlık Bakanlığı da bunu yeterli kaplıca imkanı olan, yeterli tesisi olan, Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı yeterli tesisi olan iller arasında bölüştürecek. Bizim kentimizde Sağlık Bakanlığı'nda ruhsatlı tesisler var ama hala ruhsatsız çalışanlarda var. Şimdi bunlara buradan çağrımız; hızlı bir şekilde suyu olmayan tesisler sıcak su alsınlar. Ruhsatsız olmayan ama termal suyu olan bütün tesislerde Sağlık Bakanlığı'ndan hızlı bir şekilde ruhsat alırlarsa bu tesisler önümüzdeki dönemde Sağlık Bakanlığı'nın organizasyonu ile Avrupa’dan gelecek olan hastaları kabul etme şansına kavuşacaklar.”

Kentte bazı toplantılarda bu termal konuşulunca, birilerinin hafifçe dudak kenarından hafife alır gibi gülümsediğinden yakınan Vali Münir Karaloğlu, Türkiye’de Avrupa Tarihi Kentler Birliği’ne üye tek kentin Bursa olduğunu sözlerine ekledi.

5 BİN YATAK KAPASİTESİ 17 BİN’E ÇIKACAK

İl Özel İderesi Genel Sekreteri Bilal Çelik ise Bursa’nın hem doğal içme suyu, hem de jeotermal şifa ve sağlık suları ile adeta bir sağlık kenti olduğunu belirtti. Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Özel İdare’nin ortaklaşa kurduğu Jeotermal Anonim Şirketi ile jeotermal kaynakların gün yüzüne çıkarılması için yeni çalışmaların başladığını anlatan Bilal Çelik, “Şu an itibari ile Bursa merkezi 300 litre/saniye ve Bursa genelinde ise 500 litre/saniyelik bir su potansiyeli hizmete girecek duruma gelmiştir. Bunlar eğer değerlendirilirse Bursa’nın şu anda olan 5 bin yatak kapasitesi 17 bin termal yatak kapasitesine kavuşacak.” dedi.

1 MİLYON 94 BİN LİRALIK PROJE

Proje hakkında bilgi veren Bursa İl Özel İdaresi uzmanı Tijen Yener de, Jeotermal Turizminde Hizmet Kalitesinin Artırılması Projesinin BEBKA kalkınma ajansı tarafından 2012 yılı turizme yönelik küçük ölçekli mali destek programı kapsamında hazırladıklarını belirti. BEBKA ile 26 Haziran 2013’de sözleşme imzaladıklarını anlatan Yener, “Uygulama süresi bir yıl olan projemiz 26 Haziran 2014’de son erecek. Projenin genel amacı Bursa’da ki turizm potansiyelinin değerlendirilmesine katkıda bulunmak.” şeklinde konuştu.

Proje kapsamında özel idare tarafından sıcak su dağıtımı yapılan ticari işletme ve kamu kuruluşlarına uzaktan izlenebilir elektronik su sayaçları kurulacağını kaydeden Tijen Yener, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu sayaçlar sayesinde sıcak suyun debisi sıcaklığı ve basıncını uzaktan izlemek mümkün olacak. Kurulan ana merkezli bu sistem sayesinde bu veriler saklanarak raporlanabilecek. Bu sistemin en önemli faydalarından bir tanesi de işletmelere kesintisiz su verme olanağının sağlanmasıdır. Bu projemizin bütçesi 1 milyon 94 bin 368 lira. Bu proje bütçesinin yüzde 25’ine karşılık gelen yaklaşık 250 bin TL ise Bursa İl Özel İdaresi tarafından karşılanacak.”

Konuşmaların ardından konunun uzmanları tarafından Bursa’nın jeotermal tarihi ve geleceği hakkında bilgi veren panel yapıldı.
CİHAN

Yorumlar