Sağlığa zararlı ürün satan 1200 internet sitesine erişim engellendi

Sağlık Bakanlığı, bitkisel tedavi edici, mucize zayıflatıcı ürünlerin internet ortamında satışların artması üzerine denetimlerini arttırdı.

Google Haberlere Abone ol
Sağlığa zararlı ürün satan 1200 internet sitesine erişim engellendi

Sağlık Bakanlığı, bitkisel tedavi edici, mucize zayıflatıcı ürünlerin internet ortamında satışların artması üzerine denetimlerini arttırdı. Bakanlık, 2013 yılında internet üzerinden mevzuata aykırı şekilde sağlık beyanı belirterek ürün tanıtını ve satışlarının yapıldığı 1200 siteyi tespit etti. Bakanlığın tespitleri üzerine Bilgi Teknolojileri Kurumu ile yaptığı işbirliği çerçevesinde 1200 internet sitesi, güvenli internet kapsamına alınarak erişimleri engellendi.

Sağlık Bakanlığı, 2013 Yılı Değerlendirme ve Sağlıkta Gelecek Vizyonu başlıklı 2013 yılı çalışmalarının değerlendirildiği bir kitapçık hazırladı. Kitapçığın önsözünde sağlığın herkes için vazgeçilmez olduğunu belirten Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Dünyada bir nefes sıhhatten daha değerli bir şey yoktur. 76 milyonun canı, sağlığı, yaşam kalitesi bize emanet. Bu kutsal görevi hakkıyla yerine getirmek, milletimizin sağlık, esenlik ve mutluluğu için var gücümüzle çalışıyoruz. Bütün sağlık çalışanlarımızın bu güzel ülkemizin sağlık hizmeti sunum emekçileridir, onlar ve ürettikleri hizmetler her zaman en üst düzeyde saygıyı hak etmektedir.” ifadelerini kullandı. Obezite ile mücadele kapsamında 2014 yılını ‘Sağlıklı Yaşam İçin Hareket Yılı’ ilan eden bakanlık buna bağlı olarak 2014 yılı boyunca her ay halkla en az bir etkinlik uygulaması başlattı.

3 BİN 263 GEBE ANNE HASTANELERDE MİSAFİR EDİLDİ

Hepatit A aşısından sonra çocukluk dönemi aşı takvimine suçiçeği aşısını da ekleyen Bakanlık, aşısı yapılan hastalık sayısını 13’e yükseltti. Suriye’deki çocuk felci salgınının ülkemize sıçramaması için gerekli tedbirleri alan bakanlık, çocuk felci aşı günleri kapsamında iki turda Suriyeli çocuklarla birlikte 5 yaş altı toplam 2 milyon 465 bin 244 çocuk aşılandı. 4 bin 224 personel, bin 34 araç olmak üzere 762 birimle verilen evde sağlık hizmeti uygulaması kapsamında bugüne kadar 383 bin kişiye evde sağlık hizmeti verildi.

Özellikle zorlu hava şartlarının olduğu yerlerde doğum öncesi dönemde annelerin sağlık hizmetine en kısa sürede ulaşmalarını sağlayarak ve anne-bebek ölümlerinin önüne geçilmesi amacıyla ‘Anne Hastanesi’ projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında bugüne kadar 55 ilde 85 hastanede toplam 600 yatak kapasitesine ulaşıldı. 2013 yılı Ocak-Kasım aylarında Misafir Anne Uygulaması kapsamında 32 bin 664 gebe misafir edilmek için hastanelere davet edildi. Daveti kabul eden 7 bin 754 gebe içerisinden 3 bin 263’ü hastanelerde misafir edildi.

Türkiye Kök Hücre Koordinasyonu Merkezi Projesi (TÜRKÖK) teknik çalışmaları tamamlandı. Gönüllü bağışçıların doku tiplemesi yapılması işlemlerinin yapılacağı laboratuvar için 7 Ocak 2014’de ihale yapıldı. TÜRKÖK’ün ilk adımı olan ‘Uygun Gönüllü Vericilerin Belirlenmesi ve Örneklerin Alınması Protokolü’ Türk Kızılay’ı ile imzalandı. Bakanlık bu çalışma ile donör sayısını 38 binden 250 binlere çıkarmayı hedefliyor.

Sağlık Bakanlığı 2013 yılında acil sağlık hizmetleri kapsamında kara ambulansları 3 milyon 412 bin 859 hasta taşındı. Uçak ambulanslarla 5 bin 91 hasta taşınırken, yurtdışında 75 hasta Türkiye’ye getirildi. Bugüne kadar helikopter ambulanslarla 16 bin 142 ve deniz ambulanslarla 2 bin 738 hasta nakil ve acil yardım hizmeti verildi. Ayrıca organ nakli bekleyen 124 hasta için hava ambulansı seferber edildi.

TIBBI CİHAZ VE KOZMETİK ÜRÜN DENETİMLERİNDE 957 GÜVENSİZ ÜRÜN TESPİT EDİLDİ

2013 yılında tıbbi cihaz ve kozmetik ürünlerin Piyasa Gözetim ve Denetimi kapsamında yaklaşık 2 bin 240 adet ürün denetimi yapıldı. Yapılan denetimler neticesinde güvensiz 957 ürün, uygunsuz 2 bin 459 ürün tespit edildi. İnternet üzerinden mevzuata aykırı şekilde sağlık beyanı belirterek ürün tanıtım ve satışlarının yapıldığı tespit edilen bin 200 internet sitesi güvenli internet alınması için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na bildirildi. Bakanlık ayrıca Radyo Televizyon Üst Kurulu'na başvurarak birçok ürün hakkında, yerel ve ulusal televizyon ve radyo kanallarında yayın ve reklamlarının engellenmesi ve durdurulması sağladı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu'na yapılan başvurular sonucu bakanlıkça bu tip ürünlere cezai yaptırım uygulandı. Ayrıca 81 il valiliği sağlık müdürlüğüne gönderilen talimatlarla denetimler yerel olarak da artırılıp adı geçen ürünleri satan şahıslar hakkında cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunuldu.

Sağlık Bakanlığı, Sağlık Turizmi kapsamında ülkemize 107 ülkeden gelen yabancı hastalara İngilizce, Arapça, Rusça, Almanca, Farsça ve Fransızca dillerinde destek veriyor. 10. Kalkınma planının temel başlıklarından biri olan sağlık turizminin geliştirilmesi programı Sağlık Bakanlığı koordinatörlüğünde devam ediyor. Bakanlıklarla koordine şekilde bir master planı geliştirildi ve planın uygulama detayları üzerinde çalışılıyor. Ayrıca 6 bakanlık ve Sivil Toplum Kuruluşları’ndan kurulu ‘Sağlık Koordinasyon Kurulu’ yapılanması için çalışmalar devam ediyor. CİHAN

Yorumlar