Sağlam: Veterinerin hayvan tekmelemesi sonucu ölmesi acı bir olay

Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Sinan Sağlam, Konya’nın Ereğli ilçesinde aşı yaptığı bir hayvanın tekmelemesi sonucu ağır yaralanan Şahabettin Öktem’in tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmesini, Türkiye’de...

Google Haberlere Abone ol
Sağlam: Veterinerin hayvan tekmelemesi sonucu ölmesi acı bir olay

Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Sinan Sağlam, Konya’nın Ereğli ilçesinde aşı yaptığı bir hayvanın tekmelemesi sonucu ağır yaralanan Şahabettin Öktem’in tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmesini, Türkiye’de veteriner hekimlerin yaşadığı riski gösteren acı bir örnek olduğunu söyledi.

Sağlam, veteriner hekimliğin icra edilen görev gereği risk altında bulunan mesleklerin başında geldiğini, ancak veteriner hekimlerin hem maddi hem manevi olarak hak ettikleri değeri göremediklerini söyledi. Sağlam, Konya’nın Ereğli ilçesinde aşı yaptığı ineğin tekmesiyle yaralanan ve hastanede yaşamını yitiren veteriner sağlık teknisyeni Şahabeddin Ökmen’in (54), veteriner hekimlerin yaşadığı sıra dışı risk açısından üzücü bir örnek olduğunu belirtti.

Sinan Sağlam yaptığı açıklamada, görevi sırasında yaralanan meslektaşının tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirirken, bir kez daha kamu ve özel sektörde görev yapan veteriner hekimlere yeterince değer verilmediğinden yakındı. Veteriner hekimlerin; hayvanların üremesi, hastalıklardan korunmaları, tedavileri ve ıslahı gibi çalışmaların yanı sıra, insan sağlığının korunması için hayvansal ürünlerin güvenirliği konusunda son derece ciddi sorumluluk ve görevleri bulunduğunu hatırlatan Sağlam, faaliyet alanı oldukça geniş olan veteriner hekimlik mesleğinin Türkiye’de hak ettiği değeri görmediğini dile getirdi.

Kamu ve özel sektörde görev yapan veteriner hekimlerin, önemli görev ve sorumluluklarının yanı sıra, icra ettikleri iş gereği risk altında bulunduklarını savunan Başkan Sağlam, şunları kaydetti: "Konya’da bir meslektaşımız, aşı yaptığı ineğin savurduğu tekmenin kafasına gelmesi sonucu ağır yaralandı. Beyin kanaması geçiren ve tedavi altına alınan meslektaşımız maalesef kurtarılamadı. Ayrıca, hayvanlardan insanlara geçen yüzlerce zoonoz diye isimlendirilen hastalık var. Meslektaşlarımız hayvan saldırılarının yanı sıra, hayvanlardan insanlara geçen zoonoz hastalıklar nedeniyle de risk altındalar."

Çıkartılan yasa ve yönetmeliklerle, uygulamalarla göz ardı edilen, dışlanan, giderek taşeronlaştırılan veteriner hekimlere gereken önemin verilmesini isteyen Sağlam, "Meslektaşlarımızın özlük hakları bir bir ellerinden alınırken, yapılan haksız uygulamalar mesleğimizin saygınlığını her geçen gün azaltmaktadır. Veteriner hekimler olarak, uygulamaların AB müktesebatına uygun hale getirilmesini ve maddi koşulların acil olarak düzeltilmesini bekliyoruz." dedi. CİHAN

Yorumlar