Sadeliği ile dikkat çeken tarihi Ağa Camii’nin onarımına başlandı

Sakarya’nın tarihi simgelerinden olan ve tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmeyen Ağa Camii’nin onarımına başlandı.

Google Haberlere Abone ol
Sadeliği ile dikkat çeken tarihi Ağa Camii’nin onarımına başlandı

Sakarya’nın tarihi simgelerinden olan ve tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmeyen Ağa Camii’nin onarımına başlandı. En sade yapılmış eserlerden biri olan Ağa Camii’nin duvarlarında süsleme ve dini yazı bulunmuyor.

Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından onarılan caminin neredeyse sadece iskeleti kaldı. Cami onarım bitene kadar ibadete kapatıldı. Caminin duvarları, çatısı ve içi aslına göre yenilenecek. Cami ilginç mimarisiyle de dikkat çekiyor. Taş temel üzerine inşa caminin tavanı çatıyla kapatılırken kubbe bulunmuyor. Duvarlarında çini ve herhangi bir süsleme de yer almıyor.

Camiyi yaptıranın kimliği ve yapılış tarihi ile ilgili kesin bir bilgi yok. Ancak cami alanının önceden mezarlık olduğu, mezarlığın iptal edilerek yerine bu caminin yapıldığı tahmin ediliyor. Caminin ön bahçede bulunan mezarda yatanın bir asker olduğu ve bayraktarlık yaptığı, adının Mustafa olduğu ve 1774 yılında şehit düştüğü ifade ediliyor. Ağa Camii’nin yapımının da muhtemelen bu tarihten önceye tekabül ettiği belirtiliyor. Sakarya İl Müftüsü İlyas Serenli, caminin onarıldıktan sonra yeniden ibadete açılacağını söyledi. CİHAN

Yorumlar