Sadece kırmızı değil, mavi, sarı, turuncu hatta mor bülten bile hazırlanıyormuş

Uluslararası Polis Teşkilatı’nın (İnterpol), suçlu ve suça karıştığından şüphe edilen kişilerin uluslararası camiada aranması ve yakalanması için 7 ayrı bülten hazırladığı bildirildi.

Google Haberlere Abone ol
Sadece kırmızı değil, mavi, sarı, turuncu hatta mor bülten bile hazırlanıyormuş

Uluslararası Polis Teşkilatı’nın (İnterpol), suçlu ve suça karıştığından şüphe edilen kişilerin uluslararası camiada aranması ve yakalanması için 7 ayrı bülten hazırladığı bildirildi. Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol - Europol Dairesi Başkanlığı, kamuoyunda sadece ‘kırmızı’ olarak bilinen uluslar arası bülten çeşidinin 7 olduğunu açıkladı. Suçluların yakalanması ve kişilerin suça karışıp karışmadığının belirlenmesi amacıyla hazırlanan ‘Kırmızı, sarı, turuncu, siyah, mor, mavi ve İnterpol-Birleşmiş Milletler Özel Bülteni’ olmak üzere 7 ayrı bülten İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Arapça olarak hazırlanıyor.

    Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol - Europol Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada İnterpol’ün en önemli fonksiyonlarından bir tanesinin de üye ülkeler arasında suçla alakalı bilgilerin değişimini sağlayan uluslararası bültenler sistemi olduğu belirtildi. Bültenlerin üye ülke Milli merkez birimlerinin talepleri doğrultusunda teşkilatın dört dili olan İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Arapça olarak yayınlandığı kaydedildi. Uluslararası bülten sistemi ile üye ülkeler arasında uluslararası bağlantı ve faillerinin yakalanmasının hedeflendiğinin vurgulandığı açıklamada, kayıp şahısların bulunması, buluntu cesetlerin kimlik tespiti gibi alanlarda da bültenler düzenlendiği hatırlatıldı.

    HANGİ RENK BÜLTEN NE İÇİN HAZIRLANIYOR?

    Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol - Europol Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada kırmızı bülten ile ilgili şu ifadelere yer verildi: "Yakalama müzekkeresine istinaden aranan şahısların arayan ülkeye iadesi amacıyla uluslararası düzeyde aranmasını sağlayan bültendir. Kırmızı Bülten, bir suçlunun uluslararası düzeyde aranması, yakalanması ve akabinde iade edilmesi amacıyla İnterpol’e üye ülkelerin talebi üzerine, İnterpol Genel Sekreterliği tarafından çıkartılarak 190 üye ülkeye dağıtılan önemli bir bülten çeşididir. Kırmızı Bültenler üzerinde suçluya ait kimlik bilgileri, işlediği suç türü, mevcut ise fotoğraf ve parmak izi, verebilecek azami ceza ve zamanaşımı gibi bilgiler yer alır. Geçerlilik süresi beş yıldır ve her beş yıl sonunda yenilenmesi üye ülkenin talebine bağlıdır. Kırmızı bülten rejimi her ülkenin ulusal mevzuatları içerisinde farklı değerlendirmelere tabi tutulması nedeniyle ülkelerdeki statüsü farklılıklar arz etmektedir. Bazı ülkeler için kırmızı bültenler sadece suçlunun yer tespiti hükmünde olduğu gibi (Amerika Birleşik Devletleri, Kanada), bazı ülkeler için ise direkt olarak yakalama müzekkeresi hükmündedir. Unutulmaması gereken bir nokta ise bülten rejimi öncelikli olarak bir polis aracıdır ve suçluların uluslararası seviyede aranmasına yönelik etkili bir sistemdir."

    Açıklamada diğer bültenler de şöyle özetlendi: "Mavi Bülten:Şahısların kimliklerinin tespit edilmesi ve suç faaliyetlerine ilişkin yardımcı bilgilerin toplanması amacıyla düzenlenen bültendir. Yeşil Bülten: Sabıkalı ve suç işlemeye eğilimli şahıslar hakkında uyarı ve istihbarat mahiyetli bilgilerin üye ülkelere iletilmesini amaçlayan bültendir. Sarı Bülten: Özellikle çocuklar başta olmak üzere kayıp şahısların yerlerinin tespiti ile kimlikleri belirsiz olanlara kimliklerini ispat etmekte yardımcı olmak amacıyla düzenlenen bültendir. Siyah Bülten: Buluntu cesetlerin kimliklerinin tespiti amacıyla düzenlenen bültendir. Turuncu Bülten: Güvenliği tehdit eden gizli silah, bombalı paket ve diğer tehlikeli maddeler hakkında polis teşkilatlarını, kamu kuruluşlarını ve uluslararası teşkilatın bilgilendirici ve uyarıcı mahiyette düzenlenen bültendir. Mor Bülten: Spesifik ve özel bir yöntemle işlenen suçların detayları ile açıklandığı bülten türüdür. Bu yolla üye ülkeler bilgilendirilerek benzer tür suçların işlenişinde önleyici tedbirler almak ve aynı tür suçu işleyen suçlular arasında irtibat kurularak yakalanmalarını sağlamak amacıyla hazırlanır. İnterpol – BM Özel Bülteni: 11 Eylül saldırıları sonunda BM bünyesinde kurulan El Kaide, Taliban komitesinin hazırladığı terörizmle bağlantı kişi, grup ve kuruluşlar listesinde yer alanların aranması için İnterpol tarafından hazırlanan arama bültenidir." CİHAN

Yorumlar