'Sadece hediye almakla baba kavramını açıklayamayız'

Psikoterapist Banu Yaşar, çalışma hayatının getirdiği tempo ile çocukların aile içinde geçirdikleri zamanın azaldığını ve modern çağın insan rollerini değiştirdiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Sadece hediye almakla baba kavramını açıklayamayız'

Psikoterapist Banu Yaşar, çalışma hayatının getirdiği tempo ile çocukların aile içinde geçirdikleri zamanın azaldığını ve modern çağın insan rollerini değiştirdiğini söyledi. Yaşar, "Anneler ile daha fazla vakit geçiren çocuklar, babalar ile olan iletişimde sorunlar yaşayabiliyor. Babaların, eşinin ve çocuklarının hayatlarında daha aktif rol alması önemli. Sadece hediye almak ve ihtiyaçları karşılamakla baba kavramını açıklayamayız." dedi.

Moral FM’de yayınlanan Hatice Kübra Tongar’ın sunduğu Kadınca Kararınca programına konuk olan Banu Yaşar, anne ve babanın iletişiminin çocuğun gelişiminde önem taşıdığını kaydetti. Yaşar, "Babanın görev almadığı bir ailede anne otorite kuran kişi olduğunda ilerde çocuk ile babanın arasında oluşacak güven eksikliğine neden olabilir." dedi. Erkek çocuklarının 0-2 yaş sonrasında cinsel kimliklerini anlamlandırmaları açısından babaları ile geçirecekleri kaliteli zaman dilimlerine ihtiyaç olduğuna değinen Yaşar, şunları kaydetti:

"Bu duygu babaya yönelmezse anneye olan bağlılık ve örnek alma durumu da o derecede şekilleniyor. Babaların çocuklar üzerindeki etkisinin anlaşıldığından çok daha fazla. Babalar çocukların duygusal dünyasında yer almalı, bunu çocuğa hissettirmelidir. Sağlıklı bir otoritesi olan, şefkatli bir baba örneği mutlaka sağlanmalıdır. Koşulsuz sevilmek beklentisindeki çocukların babalar ile kuracağı ilişkinin Allah ve kader inancı noktasında da olumlu yansımaları var. Manevi boyuttaki bu etkinin yanında akademik başarı noktasında da babalar ile olan ilişki belirleyici rol oynuyor. Babaları ile ilişkisi iyi olan kız çocukları da daha fazla özgüven sahibi olarak yetişiyor." CİHAN

Yorumlar