Saadet Partisi adayı Esmerer: İstanbul ranta kurban ediliyor

Saadet Partisi (SP) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Selman Esmerer, İstanbul’da imara açılacak alanların önceden yandaşlara sızdırıldığını, buraların düşük ücrete alınarak rant sağlandığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Saadet Partisi adayı Esmerer: İstanbul ranta kurban ediliyor

Saadet Partisi (SP) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Selman Esmerer, İstanbul’da imara açılacak alanların önceden yandaşlara sızdırıldığını, buraların düşük ücrete alınarak rant sağlandığını söyledi. Belediye başkanı, başkan yardımcıları, ilçe ve il yönetimlerinde işlerin bu şekilde yürüdüğünü savunan Esmerer, “Yolsuzluk noktasında bir çürümüşlük var. İstanbul ranta kurban ediliyor.” dedi.

Selman Esmerer, projelerini Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) anlattı. İstanbul için 40 yeni projeleri olduğunu söyleyen Esmerer, İstanbul’un gökdelenler, rezidanslar, AVM’ler, haksız imar uygulamalarıyla nefes alamaz hale geldiğine dikkat çekti. Esmerer, “İstanbul’un silueti bozuldu. Topkapı Sarayı, Sultanahmet, Ayasofya, Süleymaniye, Beyazıt, Fatih Cami birer İslam mimarisi. Birbirinden güzel adeta inci gibi dizilmiş. Bunların hemen arkalarında Zeytinburnu’nda 16/9 binaları yükseliyor ve bütün kamuoyu, Mimarlar Odası, Mühendisler Odası, İstanbul’un siluetini bozduğunu söylüyor. Başbakan ‘küstüm’ diye ifade ediyor. Üst kısmının yıkılmasıyla ilgili mahkeme kararı çıkıyor. Buna rağmen Büyükşehir karara savunma veriyor. Bunların imara uygun olduğunu, silueti bozmadığını ifade ediyor. Gerçekten çok acıklı bir durum. Ranta kurban edilen bir İstanbul var. Tarihi dokumuz tarihi mirasımız ranta dayalı olarak gölgeleniyor.” diye konuştu.

'KENDİ EMLAKÇILARINI OLUŞTURUYORLAR'

İstanbul’un en büyük probleminin yeşil alanların imara açılması olduğunu kaydeden Esmerer, şöyle devam etti: “Burada çok büyük bir rant oluşuyor. Hangi yeşil alanlar imara açılacaksa, önceden kendi partililerine, yandaşlarına, belediye başkanı, meclis üyelerine, ilçe yönetimi, il yönetimine bilgi sızdırılıyor. Hatta planlı şekilde kendi emlakçılarını oluşturuyorlar. Buralar ucuz bir şekilde halktan toplanıyor. Ve akabinde 1 liralık arsa oluyor 5 lira. İmarlı yerle imarsız yer arasındaki fark dehşet oluyor. Yasa var. Ama bunu düzgün kullanacak adil dürüstlük yok. Maalesef belediyeleri, yerel yönetimleri kendi çıkarları için kullanıyorlar. Belediye başkanı, başkan yardımcıları, ilçe ve il yönetimi, partilileri bu şekilde yolsuzluk noktasında bir çürümüşlük var. Tüm belediyelerde bu böyle. İçişleri Bakanı’nın söylediğine göre 600 AK Parti, 454 CHP, 232 MHP ve 96 BDP'li belediye, rüşvet, yolsuzluk ve ihaleye fesat karıştırmaktan soruşturma geçiriyor. Milli Görüş, tarihinde tertemiz olan, bu noktada hiçbir dosyası bulunmayan tek hareket. Hizmet belediyeciliğini Refah Partisi döneminde bir milat, çığır olarak Türkiye’ye getirdik. İmarla oynama ve ranta kesinlikle pirim vermedik. Eğer bir rant oluşacaksa oradaki halkın bundan nasiplenmesi lazım. Açık ve şeffaf yapılacakların hepsi ilan edilmesi lazım.”

'KANALİSTANBUL YAPILIRSA İSTANBUL NEFES ALAMAZ'

Kanal İstanbul projesinin yeşil alanlardan geçeceğine işaret eden Esmerer, “Bu proje uygulandığı zaman nefes alacak yer kalmayacak. Projenin alt yapısı tartışılmadan uygulanmaya kondu. Bilim adamları tarafından tartışılması lazım. İstanbul’un jeolojik yapısı, fay hatları. Yeni yerleşimlerle oluşacak nüfusa, İstanbul ne kadar cevap verecek veremeyecek. Cazibe gibi görünüyor ama incelendiğinde İstanbul‘a yeni yükler getirecek bir proje. İstanbul istihkak hakkını doldurmuş. Yeni yerleşim alanları ve yeşil alanların kalkmasıyla zaten biten akciğerlerin tamamen bitmesi manasına gelen bir yapıdır.” şeklinde konuştu.

Gündemde olan 3. havalimanının fizibilite çalışmasının iyi yapılmadığını ifade eden Esmerer, “Kuş yolları ve rüzgarın olduğu bir bölge. Yeni havalimanı yerine mevcut iki havalimanının kapasitesini artırmak mümkündü.” dedi.

'E-5’İN ÜSTÜNE KATLI YOL YAPACAĞIZ'

İstanbul’da trafiği rahatlatmak için ciddi projeleri olduğunu belirten Esmerer, çok katlı yollar, Boğaziçi Köprüsü yanına ikiz köprü, Haliç Köprüsü’nün genişletilmesi, raylı sistemlerin 600 kilometreye çıkarılması, teleferik hatları ve TEM’de metrobüs gibi projeleri hayata geçireceklerini söyledi. Esmerer, “Bir de hanımlar için pembe metrobüs projemiz var. Sadece hanımların binebileceği bir uygulama farklı bir şey olacak. Hem hanımlar için rahat olacak. Bunun uygulamaları Tokyo’da Moskova’da ve birçok ülkede var. Trafik bugün İstanbul’un en büyük problemidir. Yeni bir yol açıldığı zaman trafiği kısmen rahatlatıyor ancak yeni yerleşim birimlerini beraberinde getiriyor. Mevcut hattın üstüne yapılacak en akılcı şey. Bütün E-5’in üstünü katlı hale getireceğiz. Sonra E-6’da katlı yollar projesi devam edecek.” diye konuştu.

Kentleşmedeki en büyük sorunun çarpık yapılaşma olduğuna dikkat çeken Esmerer, “Haksız imar uygulamaları. Buna 'kentsel yenileme' ve 'kentsel gelişim' diyoruz. Bunun parsel bazında yapılması İstanbul’a yapılacak en büyük hata olur. Çünkü parsel bazında dönüşümlerde 100 – 200 metrekareye yol verdiğiniz zaman araç koyacak yer kalmıyor. Mühendislerle ve mimarlarla çalıştık mutlaka ada bazında olması lazım. En uygunu da 5 ila 10 bin metrekare oluşturulacak adalarda önce her binanın altına otopark olması, hemen üstüne sosyal donatılar, ibadet ve spor alanları. Onun üstüne de depreme dayanıklı konutlar yapılması lazım. Bir curcuna var İstanbul’da uygulamalar çok farklı.” ifadelerini kullandı.

İstanbul için 40 tane yeni projeleri olduğunu ifade eden Esmerer, “İlan ediyorum hiç kimse bana rezidans, gökdelen, AVM ruhsatı için müracaat etmesin. Dünyada en fazla AVM ve gökdelene sahip şehir haline geldik. Tarım, hayvancılık, çiftçilik geliştirilerek İstanbul’a göçün durdurulması gerekir. Eğer bu durmazsa 3 değil 4 ve 5. köprüyü yapsak trafiği ve alt yapı sorununu çözemeyiz.” şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar