Rusya siyasi tarihi uzmanı Tepeyurt: Putin artık ABD için bir rakip

Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının ardından bölgedeki son durumu değerlendiren Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Rusya Siyasi Tarihi Uzmanı Yrd.

Google Haberlere Abone ol
Rusya siyasi tarihi uzmanı Tepeyurt: Putin artık ABD için bir rakip

Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının ardından bölgedeki son durumu değerlendiren Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Rusya Siyasi Tarihi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Tepeyurt, "Kırım’daki bu oldu bitti, Amerika’nın Rusya’ya karşı gardını sürekli yüksek tutmasına yol açar. Putin bundan sonra düşman değilse bile artık bir rakiptir." dedi.

Putin’in Batılı standartlarda bir lider olmadığının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Mehmet Tepeyurt, NATO ve AB tarafından uygulanmaya çalışılan yaptırımların yeterli olmadığını söyledi. Tepeyurt, "Batının Rusya’ya yaptırım uygulamak için elinde güçlü bir koz yok dolayısı ile Putin, kültünün muhafazası adına Kırım’ı Ukrayna’ya iade etmek gibi bir geri adımı atmayacaktır. Batının atacağı en radikal adım doğalgaz alımını kesmesi olur kısa vadede ancak bu gaza bağımlı olan yine aynı Batı. Batı kampının bilhassa ABD’nin yapabileceği Rusların bu agresif politikasının Doğu Avrupa’daki NATO üyesi ülkelere uzanmasını engellemek ki bunu da yapabilecek güçteler." şeklinde konuştu.

Kırım’ın Rusya tarafından ilhakı yeni bir soğuk savaşa neden olmaz diyen Tepeyurt, "Rusya zaten uğrunda çok çabaladığı ve bu yüzden tarihsel olarak hakkı gördüğü bir bölgeyi ilhak etti. Soğuk savaşın özelliklerinden birisi global ve ideolojik bir mücadele olmasıydı. Kırım krizinde bu unsurlar yok. Dolayısı ile yeni soğuk savaş beklentisi hemen hemen hiç yok." ifadelerine yer verdi.
CİHAN

Yorumlar