Rusya Konsolosluğu önünde ‘Soçi’ eylemi

Çerkezler, Rusya Federasyonu’na bağlı Soçi şehrinde 2014 Kış Olimpiyat Oyunları'nın düzenlenecek olmasını, Rusya Başkonsolosluğu önünde protesto etti.

Google Haberlere Abone ol
Rusya Konsolosluğu önünde ‘Soçi’ eylemi

Çerkezler, Rusya Federasyonu’na bağlı Soçi şehrinde 2014 Kış Olimpiyat Oyunları'nın düzenlenecek olmasını, Rusya Başkonsolosluğu önünde protesto etti. Eylemciler, konsolosluk önüne etrafı tel örgülerle çevrili siyah renkli temsili meşale bıraktı.

6-23 Şubat tarihleri arasında Soçi'de düzenlenecek 2014 Kış Olimpiyatları'nı protesto etmek isteyen yaklaşık 300 kişi, saat 13.00’da İstiklal Caddesi'nde önünde toplandı. Ellerinde Adige, Abhazya ve çeşitli bayraklar taşıyan kalabalık arasında yöresel kıyafetli genç kızlar ve erkekler ile çocuklar da yer aldı. Rusça ve Türkçe ‘Soykırım kentinde olimpiyat düzenlenemez’ yazılı dövizler taşıyan grup, buradan Rusya Konsolosluğu önüne yürüdü. Eylemciler burada iki sıra olarak bir koridor oluşturdu. Koridorda bulunanlar, 150 yıl önce yaşanan olayları temsil eden '2 Mayıs 1864' yazılı mezar taşları taşıdı. Daha sonra yöresel kıyafetli bir kişi, soykırım ve sürgünü ifade ettiği belirtilen etrafı tel örgülerle çevrili temsili meşaleyi koridorda yavaş adımlarla yürüyerek konsolosluk önüne bıraktı. Bu sırada meşaleyi taşıyan kişinin arkasından da yöresel kıyafetli kızlı ve erkekli grup yürüdü.

Meşale bırakıldıktan sonra basın açıklaması Billur Aktürk, şöyle konuştu: Çerkez Soykırımı’nın 150. yılında düzenlenecek olan 2014 Soçi Kış Olimpiyatları’na karşı yürüttüğümüz mücadeleyi olimpiyatların son gününe kadar sürdüreceğiz. Putin size Soçi’nin bir barış şehri olduğunu söylediğinde şu gerçeği hatırlayın: İstisnasız tüm Kafkas halkları Rus hegemonyasına karşı mücadele etmekte, fakat sert askeri yöntemlerle sindirilmeye çalışılmaktadır. Son yirmi yılda Kafkasya’nın tamamına yayılan çatışmalarda Putin rejimi yüz binlerce Kafkasyalının ölümüne sebep olmuştur. Putin size Soçi’nin bir demokrasi şehri olduğunu söylediğinde şu gerçeği hatırlayın: Kafkasya, yargısız infazlar, faili meçhuller, gazeteci cinayetleri, insan kaçırma, işkence yönetmelerinin uygulandığı bir bölgedir. Pek çok muhalif, olimpiyatın kendisi dahi bahane edilerek çeşitli yöntemlerle sindirilmiştir.”

Eylemciler sık sık, ‘Katil Rusya Kafkasya’dan defol’, ‘Soykırım yapanlar olimpiyat yapamaz’, 'Alanlarda birleş soykırımla yüzleş' sloganları attı.

CİHAN

Yorumlar