Rusya 97 yıllık anlaşmayı da iptal etmeyi planlıyor

Rusya, Türkiye ile yaşadığı uçak düşürme gerilimi nedeniyle 97 yıllık Moskova anlaşmasını da iptal etmeyi planlıyor. Anlaşma, Türkiye'nin Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan sınırlarını belirliyor

Google Haberlere Abone ol
Rusya 97 yıllık anlaşmayı da iptal etmeyi planlıyor

Son Haberler

Rusya, Türkiye karşıtı adımlara bir yenisinin eklenmesi talep edildi. Komünist Parti'den milletvekilleri Valeriy Raşkin ve Sergey Obuhov, Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a birer mektup yazıp Türkiye'yle imzalanan Dostluk ve Kardeşlik Anlaşması'nın (Moskova Anlaşması) iptal edilmesini istedi.

Gazeteye konuşan Obuhov "Türkiye'nin saldırganlığının arttığı bu dönemde ülkemiz ve müttefiklerimiz için dezavantajlı olan tüm Rus-Türk anlaşmalarının hukuki olarak yeniden değerlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

İzvestiya'ya göre Komünist vekillerinin bu girişimi Adil Rusya partisinden de destek görüyor. Adil Rusya milletvekili Oleg Paholkov da İzvestiya'ya yaptığı açıklamada, Moskova Anlaşması'nın Rusya'nın çıkarlarına cevap vermediğini söyledi.

MOSKOVA ANLAŞMASI KAPSAMI NEDİR?

Moskova Antlaşması, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti arasında 16 Mart 1921'de imzalanan antlaşmadır.

Kurtuluş Savaşı sırasında uluslararası kamoyunda yasal olarak tanınan İstanbul Hükûmeti'ne rağmen Ankara Hükûmeti tarafından uluslararası alanda imzalanmış ikinci antlaşma özelliğini taşır.

Aynı yılın Ekim ayında imzalanan Kars Antlaşması'yla Türkiye'nin doğu bölgesindeki günümüzdeki sınırlar çizilmiş oldu. 

Bu antlaşma ve devamı niteliğindeki antlaşmalarla belirlenmiş olan sınırlar günümüzde Türkiye, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan arasında halen geçerlidir.

Antlaşma Ekim Devrimi sonrasında Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ndeki en yüksek organ olan Tüm Rusya Merkezi Yönetim Komitesi tarafından 20 Temmuz 1921 günü, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ise 31 Temmuz 1921 günü onaylanmıştı.

 

 

ESASLARI VE MADDELERİ 

Antlaşma 16 madde ve 3 ekten oluşuyor. İlk maddede her iki tarafın çıkarlarını yansıtmayan ve güç ilişkisine dayalı antlaşmaların geçersiz olduğu belirtilir. Yine bu maddede yeni Türkiye'nin sınırları belirlenir. Ülkenin doğu sınırında Kars ve Ardahan sancakları Türkiye egemenliğine geçerken, Batum Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bırakılır. Üçüncü maddede Azerbaycan denetiminde Nahçıvan özerk bölgesinin tesis edilmesi karara bağlanır.

Antlaşmanın 90. yıldönümünde Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu'nda gündemle ilgili çeşitli etkinlikler düzenlenmişti.

Yorumlar