Rus-Türk Entelektüeller Buluşması sonuç bildirgesi açıklandı

Uluslararası Antalya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 2. Rus-Türk Entelektüeller Buluşması’nın sonuç bildirgesi açıklandı.

Google Haberlere Abone ol
Rus-Türk Entelektüeller Buluşması sonuç bildirgesi açıklandı

Uluslararası Antalya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 2. Rus-Türk Entelektüeller Buluşması’nın sonuç bildirgesi açıklandı. Bildiride, küresel ve bölgesel değişimlerin, yeni meydana gelmelerin jeopolitik kategorilerine ait içeriklerin ortak bazda anlaşılması temelinde Türkiye ve Rusya arasında karşılıklı ilişkileri niteliksel olarak derinleştirmek için bilimsel, felsefi ve pratik ilkelerinin geliştirilmesi gerektiğine ait fikir birliğine varıldığı belirtildi.

Uluslararası Antalya Üniversitesi tarafından düzenlenen 2. Rus-Türk Entelektüeller Buluşması’nın panel oturumları sona erdi. 9 Ocak’ta başlayan çalıştayda, Rusya ve Türkiye arasındaki siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkiler ele alındı. Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Naumkin Vitaly Vyaçeslavoviç, Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe ve Türk-Rus Kültür Merkezi Genel Müdürü Dr. Arif Asalıoğlu tarafından organize edilen çalıştayın sonuç bildirgesi de açıklandı. Bildiride beş ayrı panel düzenlendiği ve Türkiye-Rusya ilişkilerinin değişik yönleriyle masaya yatırıldığını belirtildi. Uluslararası sistemde meydana gelen sorunların Rus-Türk ilişkilerini belirleyici şekilde etkilemediğinin belirtildiği bildiride, “Günümüz koşullarında ülkelerin ve halklarının başarılı gelişmesi sadece ekonominin çeşitli alanlarının karşılıklı etkileşimini, ticaretin ve turizm akımlarının artışını etkilemekle kalmayıp, değişik formatta yeni birleştirici projelerin geliştirilmesini gerektirmektedir. Ülkelerimiz arasında oluşmuş bulunan dostane bağlar ve bu bağların özel statüsü, bugünün yakıcı sorunlarının ufukları dışına çıkan bölgesel ve evrensel önemde sorunların tartışılacağı etkin platformların yaratılmasına da yardım etmektedir. Bu platformlardan bir tanesi, Rus ve Türk entelektüellerin buluşması olmuştur. Samimiyet ve verimlilik havası içinde geçen tartışmalar esnasında Türkiye ve Rusya arasında insan bazında meydana gelen çeşitli konular ele alınıp tartışılmıştır.” denildi.

“Antalya buluşması sırasında ele alınan sorunlar, Türkiye ve Rusya entelektüel çevrelerinde sürekli ilgi ve alaka gerektiren konulardır. Hem dünya arenasında hem toplumlar içerisinde olup bitenleri doğru olarak algılanıp anlaşılması, kültürel gelenek ve nüvelerin, ayrıca kültürel komünikasyon kanallarının geliştirilmesinin gerektirdiği konusunda görüş birliğine varılmıştır.” ifadelerinin kullanıldığı bildiride şu ifadeler yer verildi: “Buluşmanın katılımcıları, gözlerimiz önünde cereyan eden küresel ve bölgesel değişimlerin ve yeni meydana gelmelerin jeopolitik kategorilerine ait içeriklerin ortak bazda anlaşılması temelinde Türkiye ve Rusya arasında karşılıklı ilişkileri niteliksel olarak derinleştirmek için ve hakiki stratejik işbirliğini sağlama amacıyla böylesi işbirliğinin bilimsel-felsefi ve pratik ilkelerinin geliştirilmesi gerektiğine ait fikir birliğine varmışlardır. Buluşmanın katılımcıları, ikili ilişkilerin derinleştirilmesi için bu gibi etkinliklerin önemini ve ehemmiyetini kabul ederek, yıllık buluşma malzemelerini yayınlama kararını aldılar ve Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe’nin ülkelerimizdeki, Orta Doğu’daki ve genel olarak dünyadaki sosyal gelişmenin güncel konularını tartışıp ele almak üzere Antalya buluşmalarını daimi yapma girişimini desteklediler. Gelecek buluşmanın 2015 yılının Ocak ayında yapılmasına karar verilmiştir.” CİHAN

Yorumlar