Rus Komutan Petroviç'in anıt mezar taşı müzeye kaldırıldı

Kars'ta ortaya çıkan Rus Komutan Anatoli Petroviç Fon Nutıhtiht'e anıt mezar taşı battaniyeye sarılarak müze bahçesine kaldırıldı.

Google Haberlere Abone ol
Rus Komutan Petroviç'in anıt mezar taşı müzeye kaldırıldı

Kars'ta ortaya çıkan Rus Komutan Anatoli Petroviç Fon Nutıhtiht'e anıt mezar taşı battaniyeye sarılarak müze bahçesine kaldırıldı.

Bugün sabah saatlerinde Kars Belediyesi Fen İşleri ekip ve araçları 2013 Kasım’ında yol çalışmasında, 14. Mekanize Tugay Komutanlığı'nın verdiği alanda ortaya çıkan Rus Komutan Anatoli Petroviç Fon Nutıhtiht'e ait mezar taşını ilk önce battaniyelere sardı ardından ise kepçe ile müze bahçesine götürdü.

Kars Müze Müdürü Necmettin Alp, temel kazısını anıtın ortaya çıktığı tarihte yaptıkları ve her hangi bir arkeolojik buluntuya rastlamadıkları çalışmalarının neticesini Kars Bölge Kuruluna konuyu götürdüklerini, bölge kurulunun ise gerekli incelemelerini yaptıktan sonra, Rusya Fedarasyonu Başkonsolosu da dahil olmak üzere Türkiye Milli Savunma Bakanlığının yanı sıra ilgili kurul ve kuruluşların görüşlerinin alınmasının ardından Bölge Kurulunun kararıyla anıt taşı kaldırtıp müze bahçesine getirilmesini sağladıklarını söyledi.

Anıtın yaklaşık 800 kg olduğunu ve granitten yapıldığını açıklayan Alp, "Bu anıt ile müze bahçemizde arkeolojik olarak zenginleşmiş oldu. Anıtın ziyaretçilerini bu tarihten sonra müzemize bekliyoruz." dedi.

Alp, anıt üzerinde, '154. Derbent Alay Komutanı Anatoli Petroviç Fon Nutihtiht Burada Yatıyor. Ölüm tarihi; 23 Ekim 1905, Allah senin ruhunla beraber. Taşın sağ yan tarafı, 'Snıtsın' (Bu ifade Moskova'da yaşayan Sinitsin sülalesinden geldiğini belirtmektedir.) Taşın arka yüzü, sevgili kardeşim Anatoliye' yazıldığını ayrıca düşülen notta ile 'Bu taşın nereden ne şekilde geldiği bilinmemektedir.' ifadelerinin yer aldığını kaydetti. CİHAN

Yorumlar