Rus avukat: Trafik cezasından ülkeye giriş yasağına karşı hakkınızı arayın

Moskova Avukatlar Birliği, DE YURE Avukatlar Bürosu Başkanı Nikita Filippov, Rusya’da trafik cezalarından dolayı ülkeye girişleri yasaklanan yabancıların durumuyla ilgili bazı çözüm önerilerinde bulundu. Rus avukata göre, yabancı sivil...

Google Haberlere Abone ol
Rus avukat: Trafik cezasından ülkeye giriş yasağına karşı hakkınızı arayın

Moskova Avukatlar Birliği, DE YURE Avukatlar Bürosu Başkanı Nikita Filippov, Rusya’da trafik cezalarından dolayı ülkeye girişleri yasaklanan yabancıların durumuyla ilgili bazı çözüm önerilerinde bulundu. Rus avukata göre, yabancı sivil toplum kuruluşları, trafik cezasının başka cezalardan ayrılması için ilgili Rus mercilerin kapısını çalmalı.

Rusya’nın başkenti Moskova’da Rus-Türk İşadamları Birliği’nin (RTİB) organize ettiği toplantıda Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Rus parlamentosu alt kanadı Duma Mülkiyet Komisyonu uzmanı, Anayasa Mahkemesi danışmanı avukat Filippov, “Toplantıda 2 önemli konuyu ele aldık. Öncelikle 23 Mayıs’ta çıkartılan çifte vatandaşlıkla ilgili kanun değişiklikleri. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan ve 4 Ağustos’ta yürürlüğe girecek yasaya göre, çifte vatandaşlar 60 gün içinde çifte vatandaşlık durumunu bildirmek zorundalar. Bildiri yapılmazsa ceza uygulanacak. İdari ve adli ceza.” uyarısında bulundu.

YASA, BAŞKA VATANDAŞLIĞINIZI ELİNİZDEN ALMIYOR

Bazı vatandaşların yeni yasayı iyi bilmesi gerektiğine işaret eden Filippov, “Kanunda diğer vatandaşlıkla ilgili sınırlama diye bir şey yok. İstediğiniz kadar vatandaş olun, önemli olan bildiriyi yapmanız. Kanunun çıkartılması amacı yabancı ülkelerin Rusya’ya dış etki oluşturmasını engellemek. Çifte vatandaşların önemli devlet makamlarında çalışması yasaktı. Bazıları bu makama çıkabilmek için ikinci vatandaşlıklarını saklıyorlardı. Çifte vatandaşa sahip çocukların gelecekte devlet makamlarında çalışması zor. Federal kanunlara göre çifte vatandaşlar belirli makama gelemiyor. Diyelim Türk vatandaşı Rusya vatandaşlığına başvuruyor, noter huzurunda Türk vatandaşlığından çıkması için beyanda bulunuyor. O belgeyi Türk konsolosluğuna gönderiyor. Böyle işlemi yapan vatandaşlar çifte vatandaşlıkla ilgili idari ve adli cezası kapsamına girmez. Siz vatandaşlıktan çıkmak için noter huzurundaki beyan ettiğiniz belgeyi konsolosluğa gönderdiniz. Oradan size yazılı yanıt gelmedi. Siz kendiniz gidip vatandaşlıktan çıktınız diye evrakın alınmasını sağlayabilirsiniz.” dedi.

TRAFİK CEZASINDAN DOLAYI GİRİŞ YASAĞININ ORTADAN KALDIRILMASI İÇİN HAKLARINIZI ARAYINIZ

İkinci konu olarak trafik cezaları gerekçesiyle Rusya’ya giriş yasak uygulamalarına değinen Rus avukat, “Eğer 3 yıl içinde 2 veya 2’den fazla idari ceza uygulandıysa, trafik cezası veya son çifte vatandaşlıkla ilgili ceza olsun, Rusya’ya girişiniz engellenebilir. Bu araç sahiplerini yakından ilgilendiren konu. Trafik cezaları otomatik şekilde tespit ediliyor. Tespit edilen şu veya bu vatandaşın bilgileri otomatikmen sınır birliği servisine aktarılıyor. Parayı ödeseniz bile idari ceza olarak kalıyor. Bu madde son zamanlarda çok eleştiriliyor, Rusya’ya yabancı sermayenin gelişmesini engellediği bakımından. Rusya’da yabancıların yaşamasını daha da zorlaştırıyor. Tartışılmasına rağmen parlamento alt kanadı Duma’da daha da sıkılaştırılması için bir başka yasa tasarı hazırlanıyor. Şu anda trafik cezalarını başka cezalardan ayıran yeni bir kanun da yok. Rusya’da dev yabancı işletme sahipleri, işadamları böyle trafik cezalarından dolayı Rusya’ya sokulmamakta. Aile, eş ve çocuklar perişan. FMS Başkanı’nın yaptığı açıklamaya göre, böyle cezalardan dolayı Rusya’ya 800 bin yabancının girişi yasaklandı.” dedi.

Yeni yasa için sivil toplum kuruluşlarını göreve davet eden Filippov, “Bu çıkmaz sokak. Bunu çözmek için kanuni yolumuz yok. Ya yeni yasalar çıkartılmalı ya da cezaları ayırt eden bir madde yapılması gerekir. Örneğin trafik cezası gibi ufak cezaların ayrı tutulması gibi. Basın aracılığıyla sivil toplum kuruluşları mercilere başvuru yapabilir. Kapıları çalmanız lazım. Yasa sizin haklarınızı aramanıza engel değil.” önerisinde bulundu. CİHAN

Yorumlar