Rumeli mübadilleri ‘Hıdırellez Şenliği'nde buluştu

Nevşehir’de Kapadokya Rumeli Mübadilleri Derneği tarafından ‘Hıdrellez Şenliği’ düzenledi. Baharın müjdeleyicisi, Hz. Hızır ve Hz. İlyas Peygamberlerin buluştuğu gün olarak kabul edilen Hıdrellez, tüm Türk dünyasında olduğu gibi...

Google Haberlere Abone ol
Rumeli mübadilleri ‘Hıdırellez Şenliği'nde buluştu

Nevşehir’de Kapadokya Rumeli Mübadilleri Derneği tarafından ‘Hıdrellez Şenliği’ düzenledi. Baharın müjdeleyicisi, Hz. Hızır ve Hz. İlyas Peygamberlerin buluştuğu gün olarak kabul edilen Hıdrellez, tüm Türk dünyasında olduğu gibi mübadillerin kültür ve gelenekleri içerisinde de önemli bir yer tutuyor.

Kapadokya Park piknik alanında gerçekleştirilen şenliğe Nevşehir doğumlu ama Ankara, İzmir, Niğde, Kırşehir ve İstanbul’da yaşayan mübadiller de katıldı. Kapadokya Rumeli Mübadilleri Derneği Başkanı Serkan Sonradanbulan, 7 ay önce mübadil ve göçmenlerin biraraya gelmesini, kaynaşmasını, tanışması ile kültür ve geleneklerini yaşatmalarını sağlamak amacıyla kurulduğunu söyledi. Bu süreç içerisinde çeşitli etkinlikler yaptıklarını, mübadillerin isimleri yanında kültür ve geleneklerini belirlemek, tarihi belgeleri elde etmek için de arşiv çalışması başlattıklarını kaydeden Sonradanbulan, “Hıdrellez, tüm Türk dünyası gibi mübadiller içinde önemlidir. Bizde de yazın gelmesini kutlamak için yaptığımız bir nevi bayramdır. Dernek olarak mübadil ve göçmenlerimizi biraraya getirdik. 250- 300 kişi katıldı. Bundan sonraki senelerde festival tadında yapmayı düşünüyoruz.” dedi.

Şenliğe katılanlar ise, hıdrellez şenliğinde biraraya gelmekten, tanışmaktan çok mutlu olduklarını dile getirdi.

Şenlik için Ankara’dan gelen mübadiller, “Eski dost, akraba ve yakınlarımızı görmek için geldik. İlk kez düzenlenmesine, geç kalmış bir organizasyon olmasına karşın çok güzel bulduk, eksi hatıraları yadettik. Uzun yıllar göremediğimiz arkadaşlarımızla, akrabalarımızla buluşma fırsatı yakaladık. Yeni nesli, akrabalarımızın hiç görmediğimiz çocuklarını tanıdık. Çok mutlu olduk, gelecek yıllarda devamını istiyoruz. Mahallemiz yıkıldı, hepimiz farklı yerlere dağıldık. Ancak böyle bir araya gelebiliyoruz.” dedi.

Şenliğe katılan bayanlar ise “Geleneksel yemeklerimizi tanıtmak ve yaşatmak amacıyla hanımlar olarak işbirliği yaptık. Hazırladığımız yemekleri ve hamur işlerini misafir olarak getirdiğimiz mübadil olmayanlara ikram ettik. Geleneklerimizde olan yumurtaları boyadık, ikram ettik. Sağlık, mutluluk için kırmızı ipleri kollarımıza bağladık. Baharın müjdesi için papatyalardan başlarımıza taç ördük. Ayrıca papatyaları toplayarak eve götüreceğiz ve banyoya koyacağız, bu da geleneksel adetimizdir.

Piknikte ip atlama, halat çekme, yakan top gibi yarışmalar düzenlendi, canlı türküler söylendi ve oyunlar oynandı. Katılanlar piknikte doyasıya eğlendi. Hanımların evlerinde hazırlayarak getirdikleri mübadil yemekleri ikram edildi. CİHAN

Yorumlar