"Rum tarafından, Maraş’ı müzakere paketinden çıkartalım teklifi geldi"

Avrupa Birliği (AB) ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, “Rum tarafından bazı talepler geldi. Maraş’ı müzakere paketinden çıkartalım. Güven artırıcı adım olarak atalım, diye teklifler geldi. Ama biz bir an evvel sonuca ulaşmak istiyoruz....

Google Haberlere Abone ol
"Rum tarafından, Maraş’ı müzakere paketinden çıkartalım teklifi geldi"

Avrupa Birliği (AB) ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, “Rum tarafından bazı talepler geldi. Maraş’ı müzakere paketinden çıkartalım. Güven artırıcı adım olarak atalım, diye teklifler geldi. Ama biz bir an evvel sonuca ulaşmak istiyoruz. Tüm bu önemli unsurların müzakere edilerek kazan kazan formülüyle her iki tarafın da çıkarını göstererek adada kalıcı bir barışa adım atmak istiyoruz.” dedi.

AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere Büyükelçisi Richard Moore’yi makamında ağırladı. Çavuşoğlu, burada gazetecilerin sorularını cevapladı.

'AB yetkilileri Kıbrıs sadece bu engeli kaldırın demek yeterli değil, Kıbrıs konusunda güven artırıcı önlemler alınmalıdır diyorlar. Vizelerde Kıbrıs yazılması gibi güven artıcı önlemler konusunda Türkiye adım atmayı düşünüyor mu?' sorusu üzerine Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB sürecinde elektronik vizeye geçtiğini hatırlatarak, “Avrupa vatandaşları ve herkes hava alanlarında beklemeksizin üç dakika içinde elektronik ortamda vizelerini alabiliyorlar.” diye konuştu.

"GÜNEY KIBRIS KESİMİNİ DE KAPSAYACAK BİR GELİŞME HER ORTAMDA VİZE ALINABİLECEK"

Bunun Güney Kıbrıs kesimini de kapsayacak bir gelişme olduğunu ve bu gelişme ile her ortamda vize alınabileceğine dikkat çeken Çavuşoğlu, “Her ortamda vize alabiliyorlar. Biz Güney Kıbrıs Rum yönetimini tanımadığımız için web sayfasında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ibaresi olduğu için burayı tıklamak istemediklerini bize ilettiler.” dedi.

Çavuşoğlu, en önemli güven artıcı adımın şuandaki müzakerece sürecini Türkiye’nin herkesten daha fazla destek vermesi olduğunu kaydederek, şunları belirtti:

“Rum tarafında bazı talepler geldi. Maraş’ı müzakere paketinden çıkartalım. Güven artırıcı adım olarak atalım diye teklifler geldi ama biz bir an evvel sonuca ulaşmak istiyoruz. Tüm bu önemli unsurların müzakere edilerek kazan kazan formülüyle her iki tarafın da çıkarını göstererek adada kalıcı bir barışa adım atmak istiyoruz. Bunu da en çok arzu eden Türkiye’dir. Herkesten bir adım öndeyiz. Bu içi boş bir söylem değildir.”

"Müzakereler bir an önce hızlansın ve burada kalıcı bir çözüm olsun." diyen Çavuşoğlu, zaten bunun sürecini 11 Şubat’ta iki liderin ortak açıklamasıyla belirlediğini bu ortak açıklama üzerinden müzakere sürecinin hızlandırılması gerektiğini kaydetti.

"23. FASILLA İLGİLİ GAYRİ RESMİ AÇILIŞ KRİTERLERİNİN TAMAMINI GERÇEKLEŞTİRDİK"

AB Bakanı, "23. Fasıl açılmadı. Siz, Stefan Füle ile görüştünüz. Aziz Yıldırım’ın yeniden yargılanma kararını ve Balyoz Davası tahliyelerini 23. Fasılla nasıl değerlendirirsiniz?" sorusuna da "23. Fasıl açılmamasının sebebinin siyasal engeller olduğuna dikkat çekerek, “23. Fasılla ilgili gayri resmi açılış kriterlerinin tamamını gerçekleştirdik. En son 1 Mayıs’ta gerçekleştirilen Balyoz davasını sözleşmesinin ihlallerini engellemeye yönelik eylem planıyla daha önceki eylem planı ombudsmanlık kurumu gibi hem kurumsal hem de gerçekleştirdiğimiz reformlarla gayri resmi açılış kriterlerinin tamamını gerçekleştirdik.” karşılığını verdi.

Çavuşoğlu, “23. Fasıl’ı açacak durumdayız. Siyasi engel kalkarsa, fakat kalkarsa. 24. Faslı da açabiliriz. Bunun açılmasın konusunda herkes hem fikir. Üye ülkeler ve Türkiye olarak biz de istiyoruz. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bu iki faslı da engelliyor.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar