Ruhr bölgesinde okulu terk edenlerin sayısı arttı

Almanya’da Hauptschule diploması dahi almadan okuldan çıkanların sayısının 2011 yılına kıyas ile yüzde 6’dan 5,6’e düşmesine rağmen Ruhr Bölgesi’nde bu sayı artmaya devam ediyor.Göçmenlerinde yoğunlukta yaşadığı bölgede Gelsenkirchen’de...

Google Haberlere Abone ol
Ruhr bölgesinde okulu terk edenlerin sayısı arttı

Almanya’da Hauptschule diploması dahi almadan okuldan çıkanların sayısının 2011 yılına kıyas ile yüzde 6’dan 5,6’e düşmesine rağmen Ruhr Bölgesi’nde bu sayı artmaya devam ediyor.

Göçmenlerinde yoğunlukta yaşadığı bölgede Gelsenkirchen’de bu oran 10,81 ile zirvede yerini alırken onu Duisburg yüzde 8 ve Bottrop şehri yüzde 7,2 ile takip etti.

Araştırma sonuçlarını basına tanıtan Caritas Essen’den Andreas Meiwes “Okulu Hauptschule diploması almadan terk eden tek çocuk dahi fazladır.” diye konuştu.

Bu bölgede diplomasız okul terklerin çok olmasının sebebini ise Meiwes, çocuk fakirliği, okuldan mesleğe geçişlerde yardımların kaldırılması, tam gün okulların desteğinin azlığı ve okullardaki sosyal danışmanlık çalışmalarının parasızlık yüzünden verimsiz olması olarak sıraladı.

Meiwes ayrıca yetkililerle siyasilerin gerektiği şekilde bir işbirliğine gidemediklerinden şikayet ederek “İş dünyası, siyaset, okul ve iş ajansının işbirliği ile daha fazla diplomalı kazanabiliriz.” dedi.

Çözüm için ipuçları da gösteren Meiwes, örnek olarak KRV de ağustostan itibaren kreşlere ek eğitimci alınmasını gösterdi. Bu şekilde çocuklarla daha yakın ilgilenileceğini ve özellikle de çocuk fakirliği, ve göçmenlerin dezavantajlı duruma düşmesinin önüne geçileceğini ifade ederek benzer bir çözümün okullarda da uygulanmasını istedi.

Araştırmada Caritas, göçmen öğrencilerde diplomasız okul terklerin sebeplerini de rapor etti. En önemli sebep olarak dil yetersizliğini gösteren rapor diğer sebepleri de şöyle sıraladı:

“Uyum konusunda ağır davranılmasının eğitimde hedef sapması oluşturması, göçmen ailelerin Alman ailelerine göre daha fazla sosyal problemlerle boğuşmalarının altında çocukların eğitiminin kalması, ailelerin çocuklarına yanlış okul seçimi yapması, haksız dahi olsa göçmenlerin çok yüksek oranda Förderschule’lere gönderilmeleri.”

Yine en önemli sebeplerden biri olarak ailelerin eğitimden uzak olmasının yanı sıra Alman eğitim sisteminin aşırı seçici tutumu ile sosyal statüsü düşük ailenin çocuklarını eğitimde destekleyemiyor olması gösterildi. CİHAN

Yorumlar