RTÜK üyesi Ali Öztunç: Samanyolu ve NTV ceza aldı

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyelerinden Ali Öztunç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı konuşma sırasında yayın yapan kuruluşlara ceza verildiğini sorusu üzerine Öztunç, ’’AK Parti üyeleri ile kabul edildi.

Google Haberlere Abone ol
RTÜK üyesi Ali Öztunç: Samanyolu ve NTV ceza aldı

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyelerinden Ali Öztunç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı konuşma sırasında yayın yapan kuruluşlara ceza verildiğini sorusu üzerine Öztunç, ’’AK Parti üyeleri ile kabul edildi. Diğer dosyalar tartışma yaşandığı için toplantı diğer haftaya ertelendi. Samanyolu ile NTV ceza aldı.’’ açıklamasını yaptı.

    RTÜK'ün binası önünde Ali Öztunç ve Süleyman Demirkan basın açıklaması yaptı. Basın toplantısını burada yapmalarının nedenini açıklayarak konuşmasına başlayan RTÜK Üyesi Süleyman Demirkan, ‘’RTÜK Başkanı Sayın Prof. Dr. Davut Dursun’un salonu bize tahsis etmemesinden kaynaklandı. Çünkü Başkan’a göre biz bu toplantıyı kişisel nedenlerle yapıyoruz açıklamasında bulundu. Sanki biz ailesel sorunlarımızı anlatmak için basın toplantısı düzenliyoruz. Oysa biz RTÜK’te yanlışları eksikleri yapılmayanları otaya koymak paylaşmak için burada basın toplantısı düzenliyoruz. RTÜK öncelikle anayasal bir kurum bağımsız özerk bir şekilde düzenlenmiş herkese eşit davranması gerek bir kurum.’’ olduğunu ifade etti.

    TRT’NİN YAYIN POLİTİKALARI AK PARTİ YÖNÜNDE

    Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun (TRT) yayın politikalarını AK Parti yönünde yaptığını iddia ederek ‘’Yüzde 90 AK Parti yer alıyor, yüzde 5 civarı CHP’ ye, yüzde 5 civari MHP, yüzde 0.22 civarında da BDP’ ye ayrılıyor. Bunun anayasa hak, hukukla bağlaşır hiçbir yanı yok ve seçim dönemindeki haksız tek yanlı yayın demokrasi ve seçimlere gölge düşürür niteliktedir.’’ diyen Demirkan konuşmasına şöyle devam etti: ‘’Seçimlerin seçimlerle görevlendirdiği anayasal kurum RTÜK seçimleri izliyor, tespit ediyor. Bunları Yüksek Seçim Kurulu’na göndermesi gerekiyor. RTÜK anayasal olarak görevini yapmadığı için YSK’ya bu tabloyu iletmediği için YSK’nın adil karar alması da engellenmiş oluyor. Sonuç olarak adil seçimlere gölge düşürülmüş oluyor. TRT dahi AK Parti’ye tahsis edilmesi sonucunu doğuruyor. Bu kabul edilemez bir durum.’’

    ‘UZMANLARA TALİMAT VERİLDİ’

    RTÜK Üyesi Ali Öztunç ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun TBMM’deki konuşmasını canlı yayınlayan ve haber haline getirilen televizyonlara uygulanmak istenen cezalar hakkında basın açıklaması yaptı. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını yayınlayan haber yapan kanallarla ilgili uzmanlara talimat verildiğini söyleyen Öztunç, ’’Bir defa uzmanlara böyle bir talimat verilemez. Ama hacizan bir anlayışla bu talimat verildi. Devamında bu dosyalar üst kurula geldi. Üst kurulda biz bunun yanlış olacağını söyledik.’’ diye konuştu.

    Eğer basın özgürlüğü darbe almışsa basın özgürlük yok demek olduğunu vurgulayan Öztunç, ‘’Ancak AK Parti’de seçilmiş 5 RTÜK üyesi bu konuda direndiler. RTÜK kanunu 1. Madde: RTÜK haber alma ve ifade özgürlüğünü sağlar. Eğer siz grup toplantıları yayınlayan kurumlara ceza verirseniz, ifade özgürlüğünü sağlamamış olursunuz.’’ şeklinde konuştu.

    "RTÜK AK PARTİ SOPASI GÖREVİNİ YAPMAKTADIR"

    Eğer bu ceza verilirse yarında mitingleri yayınlamayın demek olduğunu savunan Öztunç, ‘’Siz muhalefet partilerinin mitinglerini yayınlarsanız biz size ceza veririz, Çünkü biz burada sopa görevi görmüş oluyoruz. Bugün bir kurula yapılan sansür yarın herkese yapılabilir. Meclis'te yapılan konuşmalar kürsü dokunulmazlığı kapsamındadır. Yasama dokunulmazlığı kapsamındadır. Eğer muhalif partilerin seçim çalışmaları zamanında kendilerini anlatmasına fırsat vermezseniz. Burada demokrasi yoktur. Maalesef RTÜK üst kurul şuanda AK Parti’nin birebir sopası görevini yapmaktadır.’’ değerlendirmelerinde bulundu.

    Basın açıklamasının ardında soruları yanıtlayan Öztunç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşması esnasında yayın yapan kuruluşlarla ilgili soruya Öztunç, ’’AK Parti üyeleri ile kabul edildi. Diğer dosyalar tartışma yaşandığı için toplantı diğer haftaya ertelendi. Samanyolu ile NTV ceza aldı. Örnek oluşturması üst kurula bağlı, cezalar para ve başka ceza olarak kanaldan kanala değişiyor. Geçmiş sicillerine bakılıyor. Kurul haftaya tekrar toplanacak.’’ dedi.

    "17 ARALIK SONRASI PARALEL ÇİZGİDEKİ KANALLARA ÖZEL İNCELEME YAPILDI"

    17 Aralık’tan sonra yayın yapan kanallara da ceza verildiğine değinen Öztunç, ‘’Samanyolu, Bugün TV, ya da Başbakan’ın dediği paralel çizgideki bazı kanallara özel incelemeye alındı. Daha öncede Şefkat Tepe dizisi yayınlanıyordu. Neden daha önce üst kurul gündemine gelmedi de şimdi gelmeye başladı. O yüzden her şey beklenir. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş hakkında çirkin bir iddia ortaya atıldı. Halk TV’de bunu alt yazı olarak verdi. Üst kurul bilgilere geldi. Ben ona da ceza verilmesini istedim. O yönde oy kullandım." ’’ ifadelerinde bulundu. CİHAN

Yorumlar