RTÜK, TRT Haber’in yayın ihlali yapmadığına karar verdi

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) toplantısında TRT’nin yayınları tartışıldı. Muhalefet kontenjanından seçilen üyelerin TRT hakkında verdikleri raporun oylanması sonucu TRT Haber’in yayın ihlalinde bulunmadığına oy çokluğu ile karar...

Google Haberlere Abone ol
RTÜK, TRT Haber’in yayın ihlali yapmadığına karar verdi

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) toplantısında TRT’nin yayınları tartışıldı. Muhalefet kontenjanından seçilen üyelerin TRT hakkında verdikleri raporun oylanması sonucu TRT Haber’in yayın ihlalinde bulunmadığına oy çokluğu ile karar verildi. Ayrıca yapılan toplantıda bazı basın ve yayın organlarında Üst Kurulun muhalefet kontenjanından seçilen üyeleri referans gösterilerek yer verilen haberlerdeki, RTÜK toplantısında kavga çıktığına, üyelerin birbirlerine hakaret ettiklerine ilişkin iddialar gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

RTÜK tarafından yapılan yazılı açıklamada, cumhurbaşkanlığı seçim döneminde radyo ve televizyon kuruluşlarının uymaları gereken esaslar Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilan edildiğine değinildi. Açıklamada, "Gerek 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun, gerekse seçim mevzuatı ve Yüksek Seçim Kurulu kararları gereğince, seçim döneminde radyo ve televizyon kuruluşları, tarafsızlık, gerçeklik, doğruluk ilkelerine uygun yayın yapmakla ve demokratik kurallar çerçevesinde adaylar arasında fırsat eşitliğinin sağlanmasını gözetmekle yükümlüdürler. Söz konusu yükümlülükler kamu yayıncısı olan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu için de geçerlidir." ifadeleri kullanıldı.

Medyada yer alan muhalefet kontenjanından seçilen Üst Kurul Üyelerinin, TRT yayınlarında cumhurbaşkanı adayları arasında fırsat eşitliğinin sağlanmadığına ilişkin verdikleri ortak dilekçe üzerine, dört TRT kanalının cumhurbaşkanı adaylarının adaylık açıklamalarıyla ilgili yayınlarına ilişkin hazırlanan uzman raporunun görüşüldüğü ifade edildi. Muhalefet kontenjanından seçilen Üst Kurul Üyeleri, dört kanalla ilgili tespitlerin tek rapor halinde Kurula sunulmasına ve raporu hazırlayan Üst Kurul Uzmanının değerlendirmelerine itiraz ettikleri belirtildi. Buna karşılık iktidar kontenjanından seçilen Üst Kurul Üyeleri ise rapordaki değerlendirmelere iştirak ettikleri ve yapılan oylama sonucunda TRT Haber’in yayın ihlalinde bulunmadığına oy çokluğuyla karar verildiğine değinildi.

Bu görüşmeler sırasında tartışmalar yaşandığını ancak haberlerde iddia edildiği gibi kavga çıkması veya üyelerin birbirlerine hakaret etmesinin söz konusu olmadığının belirtildiği açıklamada, "Nitekim karara muhalefet eden Üst Kurul Üyelerinden Doç. Dr. Ahmet Yıldırım da bazı gazetelerde yer alan açıklamalarında toplantıda tartışma yaşandığını ifade etmiş, kavga çıktığına dair bir beyanda bulunmamıştır. Bununla birlikte muhalefet kontenjanından seçilen Üst Kurul Üyelerinin TRT yayınları hakkında hazırlanan uzman raporuyla ilgili itirazları Başkanlık makamınca dikkate alınmış ve ilgili birime gerekli talimatlar verilmiştir. TRT kanallarının yayınlarıyla ilgili tespitler Üst Kurulun bir sonraki toplantısında gündeme alınarak değerlendirilecektir." ifadeleri kullanıldı. CİHAN

Yorumlar