RTÜK Başkanı: Her hastalığı iyileştiren bir ilaç reklamı mümkün değil

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, son dönemlerde reklamı yapılan gıda takviyesi ürünlerinin ve her hastalığa iyi gelen ilaç şeklindeki sunulan reklamların ciddi sıkıntılar oluşturduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
RTÜK Başkanı: Her hastalığı iyileştiren bir ilaç reklamı mümkün değil

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, son dönemlerde reklamı yapılan gıda takviyesi ürünlerinin ve her hastalığa iyi gelen ilaç şeklindeki sunulan reklamların ciddi sıkıntılar oluşturduğunu söyledi. Dursun, “Gıda takviyesi tanıtımı ve reklamında her türlü hastalığı iyileştiren bir ilaç gibi tanıtılıyor. Bu mümkün değil. Gıda takviyesini ilaç olarak reklam ettiğiniz zaman suç işlemiş oluyorsunuz. Her türlü hastalığı iyileştiren bir ürün olarak takdim ettiğiniz zaman, vatandaşı aldatmış oluyorsunuz. Biz de ister istemez gizli ve ya yanıltıcı reklamdan ceza uygulamak zorunda kalıyoruz.” dedi.

İki senedir televizyonlarda reklamı yapılan gıda takviyesi ürünlere ilişkin ciddi sorunların oluştuğunu ifade eden RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Ankara'da 'Seçim Dönemi ve Medya' konulu toplantıdaki konuşmasında, bu konuda sektörün de rahatsız olduğunu ifade etti.
“Sektörü çok yakından ilgilendiren gıda takviyesi ürünlerin reklamı meselesi hem bizi çok vaktimizi alıyor hem de rahatsız ediyor. Sektör temsilcileri çok ciddi mağduriyete uğruyorlar. Bununla ilgili bir düzenleme yapıldı. Gıda takviyesi ürünlerinin tanıtımı ve reklamı konusunda yanlışlar şimdiye kadar olduğu gibi devam ederse ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalabilir.” diyen Dursun, bu konuda çalışmalar yapıldığını belirtti.

REÇETESİZ İLAÇLARIN REKLAMI SERBEST

Reçetesiz ilaçların reklamına ilişkin bir yasa ile imkân tanındığına değinen Prof. Dr. Dursun, reçetesiz ilaçların reklamı mümkün olduğunu ancak reçeteli satılan ilaçların tanıtımı için yapılacak reklama izin vermediklerini kaydetti. Dursun, “Reçeteyle satılan bir ilaçsa bunun reklamı hiçbir yerde mümkün değildir. Reçetesiz satılan bir ilaçsa bunun reklamı mümkün ancak o ilacın reçetesiz satıldığına ilişkin bir vesikanın olması lazım. Sağlık Bakanlığı tarafından reçetesiz ilaçtır demesi ve onun üzerine bizim de buna onay vermemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

HER HASTALIĞA İYİ GELEN İLAÇ REKLAMI MÜMKÜN DEĞİL

Gıda takviyesi ürünlerin reklamı konusunda firmaların farklı yöntemler uyguladıklarına dikkat çeken Dursun, her türlü hastalığı iyileştiren ilaç olarak tanıtılan bir ürünün reklamının mümkün olamayacağını ifade etti. Dursun şöyle devam etti: “Gıda takviyesini ilaç olarak reklam ettiğiniz zaman suç işlemiş oluyorsunuz. Her türlü hastalığı iyileştiren bir ürün olarak takdim ettiğiniz zaman vatandaşı aldatmış oluyorsunuz. Biz de ister istemez gizli ve ya yanıltıcı reklamdan ceza uygulamak zorunda kalıyoruz. Bir şey ilaç olarak anılıyorsa bunun reklam olarak yer alması mümkün değil. Herhangi bir yayın kuruluşundan bundan başının ağrıması asla bizi mutlu eden bir nokta olamaz.”
CİHAN

Yorumlar