RTÜK Başkanı Dursun’dan medya temsilcilerine önemli uyarı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu(RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, seçim döneminde medyada yer alacak haberlerle ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
RTÜK Başkanı Dursun’dan medya temsilcilerine önemli uyarı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu(RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, seçim döneminde medyada yer alacak haberlerle ilgili önemli uyarılarda bulundu. Yüksek Seçim Kurulu’nun yapılan siyasi haber ve reklamlarla ilgili ciddi yaptırımlarının olduğuna dikkat çeken Dursun, medya kuruluşlarının adalet, tarafsızlık, eşitlik ilkelerine bağlı kalması gerektiğini kaydetti. Dursun, “YSK, tekrarı durumunda 1’den 12’ye kadar durdurma cezası verebiliyor. Tekrarı durumunda yayın karartma cezası uygulayabiliyor. YSK, bir televizyonun yayınını toptan durdurabilme yetkisine sahip. Son derece önemli bir rolde. Yayıncı arkadaşların bu noktaya gelmemelerini önermem gerekiyor.” diye konuştu.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından medya hizmet sağlayıcılara yönelik olarak düzenlenen "Seçim Dönemi ve Medya” konulu bilgilendirme seminerlerinin üçüncüsü Ankara’da gerçekleştirildi. İç Anadolu Bölgesi’nde faaliyet gösteren yerel ve ulusal medya temsilcilere önümüzdeki mart ayında yapılacak olan yerel seçimler konusunda bilgi verildi. Toplantıda konuşan RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, medya temsilcilerine, Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim dönemine ilişkin yayınlarda arzu ve usulüne ilişkin konularda bilgi verileceğini, daha önceki seçim dönemlerinde yayın kuruluşları tarafından ihlale konu olan yayınlar konusunda uyarılarda bulunulacağını ve genel olarak görsel ve işitsel medya alanında genel ihlallere ilişkin değerlendirmeler yapılacağını söyledi.

SİYASAL REKLAMLARDA CEZAYI YSK KESİYOR

Seçim programı kapsamında Yüksek Seçim Kurulu’nun aldığı ilk kararın ülke genelinde yayın yapan kuruluşların listesini yayınlamak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Dursun, söz konusu kuruluşların seçim döneminde yapacakları ihlalleri ilişkin raporların YSK’ya gönderildiğini ve orada sonuçlandırıldığını söyledi. Dursun, “RTÜK bu tür ihlallerle ilgili sonuçlandırma durumunda değil. Sadece değerlendirme yapıyoruz. Değerlendirme ile birlikte YSK’ya gönderiyoruz. O da bunun uygulanması konusunda sonuçlandırıyor.” ifadelerini kullandı.

YSK, YAYINI DURDURABİLME YETKİSİNE SAHİP

YSK’nın kendisine gelen ihlal dosyalarına cezai uygulamasıyla RTÜK’ün uyguladığı sistemin farklı olduğunu ifade eden Dursun, “YSK, tekrarı durumunda 1’den 12’ye kadar durdurma cezası veriyor. Tekrarı durumunda yayın karartma cezası uygulayabiliyor. YSK bir televizyonun yayınını toptan durdurabilme yetkisine sahip. Son derece önemli bir rolde. Yayıncı arkadaşların bu noktaya gelmemelerini önermem gerekiyor. Yayın kuruluşu ülke genelinde değil de yerel ve bölgesel bir kuruluşsa buna ilişkin dosyalar ilgili seçim kurullarına gidiyor. Orada dosya sonuçlanıyor. Buna ilişkin itirazları da il seçim kurulu sonuçlandırıyor.” diye konuştu.

SİYASAL PARTİ REKLAMLARI TARAFSIZ OLMALI

Siyasal reklamlara ilişkin de değerlendirmelerde bulunan RTÜK Başkanı Dursun şöyle devam etti: “YSK, siyasal reklamların nasıl yapılacağına ilişkin karar yayınladı. Burada dilden süreye kadar pek çok düzenleme var. O sebeple siyasal reklamlara ilişkin değerlendirmeleri yayın kuruluşlarının dikkate alması gerekiyor. YSK tarafından yayınlanan kanunda adalet, tarafsızlık ve eşit yayın yapma vurgusu, tek yönlü yayın yapmama vurgusu, siyasal parti ve adaylar arasında fırsat eşitliğini gözetme vurgusu önemli. Buna özellikle dikkat etmemiz gerekiyor. Fırsat eşitliği kavramında bizim yasamızda bu yok. Ama tarafsızlık kavramı var. Seçim dönemlerinde siyasal partiler ve adaylarının kendilerini ifade etmelerine imkan tanımamız mecburiyeti var.”
CİHAN

Yorumlar