Romanya Cumhurbaşkanı’ndan ‘adalet’ vurgusu

Romanya Cumhurbaşkanı Basescu, Türkiye’nin AB üyelik sürecinde en önemli fasılların adaletle olanların olduğunu ifade ederek ‘‘Adalet konularını tam kapatmadan AB’ye üye olamazsınız.

Google Haberlere Abone ol
Romanya Cumhurbaşkanı’ndan ‘adalet’ vurgusu

Romanya Cumhurbaşkanı Basescu, Türkiye’nin AB üyelik sürecinde en önemli fasılların adaletle olanların olduğunu ifade ederek ‘‘Adalet konularını tam kapatmadan AB’ye üye olamazsınız.’’ vurgusunda bulundu.

İki gündür Türkiye’de bulunan Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu, Ankara’da düzenlenen Türkiye-Romanya Yatırım ve Ticaret Forumu’na katıldı. Romanya Cumhurbaşkanı Basescu, kendilerinin Türkiye’yi Avrupa Birliği’nin (AB) içinde görmek istediklerinin altını çizerek Romanya olarak müzakere fasılların açılması konusunda sergiledikleri desteğin devam edeceğini ifade etti. Yargı ve temel haklar konusundaki 23. fasıl ile adalet, özgürlük ve güvenlikle ilgili 24. faslın müzakerelere açılmamış olmasını eleştiren Basescu, ‘‘Fasılların müzakereye açılması çok önemli. Fasıllar kapalı durdukça yol da kapalı kalır, ilerleme olmaz. Bazı ülkeler bu yolu kapatmak ya da geciktirmek istiyor. Şahsen en önemlisinin adalet faslın açılması olduğunu düşünüyorum. Şerhlerle ya da notlarla dahi olsa açılan bu faslın müzakere edildikten sonra kapatılması gerekiyor. Sizin yapmanız gereken, geri dönüşü olmayacak şekilde ikna edici reformlar yapmak. Adalet konularını tam kapatmadan AB’ye üye olamazsanız.’’ şeklinde konuştu.

Romanya’nın AB’ye üyelik sürecinde 2004 yılında adalet faslını kapattığını ve 2007 yılında birliğe tam üye olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Basescu, günümüzde hala söz konusu fasıla ait şerhlerin ve notların tam olarak giderilemediğini belirtti. Basescu, madeni Euro’ların bir yüzünde ‘Adalet’ yazdığını söyleyerek, AB’nin adalet kavramına ne kadar büyük bir ehemmiyet verdiğini aktardı.

‘LÜTFEN ROMANYA’YA GÜVENİP YATIRIM YAPIN’

Romanya Cumhurbaşkanı Basescu, Türk iş adamlarına da çağrıda bulunarak ülkesine yatırım yapmalarını istedi. Basescu, ‘‘Lütfen Romanya’ya güvenin.’’ diyerek seslenirken, Romanya’da ağır işleyen bürokrasinin hafifletmek için hükümetin yaptığı çalışmalardan söz etti. Türk iş adamlarından öncelikle alt yapı ve enerji alanlarında yatırım yapmaları çağrısında bulunan konuk cumhurbaşkanı, kaplıca turizmi ve sağlık alanlarında da yatırım yapmanın cazibesini anlattı. Basescu, ‘‘Romanya’ya inanabilirsiniz. Romanya’nın sizlerin yatırımlarına ihtiyacı var. Çünkü Romanya ile AB’nin eski devletleri arasında fark var ve bu farkı kapatmak için sizlerin yatırımlarını çok önemsiyoruz.’’ dedi. CİHAN

Yorumlar