Roboski katliamının yıldönümü törenlerine binlerce kişi katıldı

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 2 yıl önce gerçekleşen ve 34 sivilin ölümüyle sonuçlanan katliamın yıldönümü törenlerine binlerce kişi katıldı.

Google Haberlere Abone ol
Roboski katliamının yıldönümü törenlerine binlerce kişi katıldı

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 2 yıl önce gerçekleşen ve 34 sivilin ölümüyle sonuçlanan katliamın yıldönümü törenlerine binlerce kişi katıldı.

BDP eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak’ın yanı sıra çok sayıda BDP milletvekili ve sivil toplum örgütü mensubunun da hazır bulunduğu törenlerde sık sık hükümet aleyhine sloganlar atıldı. Törenler, katliamda hayatını kaybeden 34 kişinin mezarının başında Kuran okunması ve dua edilmesiyle başlandı. Mezar başında Abdullah Öcalan’ın gönderdiği mesaj okundu. Öcalan mesajında Roboski katliamının sorumlularının bulunmamasının çözüm sürecinin yürümediğinin göstergesi olduğunu belirtiyor. Öcalan Türkiye’nin inkar politikalarıyla uluslararası kamuoyu önünde katliamcı yaftasını yemeye devam edeceğini de öne sürüyor.
Daha sonra binlerce kişi mezarlıktan köy meydanına iki kilometrelik çamurlu yolu yürüyerek geldi. Burada törene katılan BDP milletvekilleri konuşmalar yaptı.

Başbakan Erdoğan’a çağrıda bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü, "Katilleri sakladın artık onları saklama. Bu şekilde iktidar olunmaz." dedi. Sınırların 5 kilometre ötesindeki katliamın Başbakan ve Genelkurmay Başkanı'nın onayı olmadan yapılamayacağını savunan Kürkçü, sorumluların bulunmayarak 2 yıldır halkla alay edildiğini kaydetti. Kürkçü mahkemeden mahkemeye dolaştırılan dosyanın son olarak askeri mahkemeye iade edilerek tamamen unutturulmaya çalışıldığını söyledi.

Aysel Tuğluk ise 34 kişinin Kürt oldukları için öldürüldüğünü iddia etti. Şu ana kadar katliamdan sorumlu hiçbir görevlinin görevden alınmadığını söyleyen Tuğluk, "Roboski’de katliam yapanlarla işbirliği yaptığın için bugün yaşananlar başına geliyor." ifadelerini de kullandı. Tuğluk, Kürtlerin özgürlük mücadelesi devam edeceğini de söyledi.

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ise törende yaptığı konuşmada "Kürt’ün her şeyi var ama Kürdistan’ı yok. Eğer Kürdistan olsaydı 2 yıldır bulunmayan failler bulunurdu." şeklinde konuştu.

"3 bakanın oğlu yolsuzluk yaptı diye 800 polis görevden alınıyor ama katliamdan dolayı tek bir onbaşı dahi görevden alınmadı." diyen Demirtaş, "Kürdistan özgür olacak ki Roboski’nin hesabı sorulsun." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar