Rize'de, Misafir Anne Projesi

Rize'de elverişsiz iklim ve ulaşım koşullarından dolayı gerçekleşebilecek anne ve bebek ölümlerinin önüne geçebilmek amacıyla "Misafir Anne Projesi" başlatıldı.

Google Haberlere Abone ol
Rize'de, Misafir Anne Projesi

Rize'de elverişsiz iklim ve ulaşım koşullarından dolayı gerçekleşebilecek anne ve bebek ölümlerinin önüne geçebilmek amacıyla "Misafir Anne Projesi" başlatıldı.

Rize Halk Sağlığı Müdürü Dr. Faik Özşahin, yaptığı açıklamada, "Rize'de bazı bölgelerinde doğum eylemi yaklaşmış ya da başlamış olan anneler zaman zaman olumsuz iklim, ulaşım şartları veya sosyal sebeplerle sağlık kurum ve kuruluşlarına zamanında ulaştırılamamakta ve doğumlar olumsuz şartlarda gelişebilmektedir. Bu tür olumsuzlukları önlemek, önlenebilir anne-bebek ölümlerini azaltmak bebeğin ilerideki yaşam kalitesini bozacak doğumsal rahatsızlıklara mahal vermemek amacıyla "Misafir Anne Projesi" ilimizde uygulanmaya devam etmektedir." dedi

"Misafir Anne Projesi" ile ildeki anne ve bebek ölümlerinin önüne geçmeyi hedeflediklerini söyleyen Özşahin, "Bu uygulama ile elverişsiz hava ve ulaşım şartları olan yerleşim merkezlerinde ikamet eden gebelerin tespiti, izlemi, muhtemel doğum tarihleri yaklaştığında daha güvenli yerleşim merkezlerine nakledilerek konaklamalarının sağlanması ve doğumlarının hastanelerde gerçekleştirilmesi hedeflenmekteyiz." diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı tarafından Ekim 2008 tarihinden itibaren bu uygulamanın başladığını söyleyen Özşahin, "Bu tarihten itibaren gebelerimiz tedavi kurumlarından uzak olsun veya olmasın elverişsiz hava ve yol şartları, maddi imkanların yetersizliği ve sosyal sebeplerden dolayı hastane ortamı dışında doğum tarihleri yaklaştığında daha elverişli yerleşim merkezlerine nakledilerek konaklamaları sağlanmış ve hastanelerde doğumları gerçekleştirilmiştir. Rize'de şuan da29 gebemiz hastane, misafirhane veya gebe yakınının evinde gözlem altında tutuyoruz." dedi.

DİYALİZ HASTALARINA DAVET

Rize Sağlık Müdürü Mustafa Tepe ise "İlimiz genelinde özellikle yüksek kesimlerde oturmakta olan bu sebeple de kar engeli dolayısıyla diyaliz hizmetine ulaşmakta zorluk çeken tüm hastalarımızı il merkezinde Rize Devlet Hastanesi bünyesinde, ilçelerimizdeki hastanelerde kar engeli ortadan kalkıncaya dek misafir olmaya davet ediyoruz. İsteyen vatandaşlarımızın 112 acil servis numarasından ya da Rize Sağlık Müdürlüğüne ait 213 03 57 numaralı telefona ulaşmaları yeterli olacaktır." diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar