Riskli alan ilan edilen Okmeydanı kentsel dönüşüme giriyor

Beyoğlu ilçesine bağlı Okmeydanı bölgesi, Beyoğlu Belediyesi Meclisi’nin kararıyla riskli alan ilan edildi. Bu kararla Okmeydanı kentsel dönüşümde yer alacak. 75 bin kişiyi ilgilendiren karar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilecek....

Google Haberlere Abone ol
Riskli alan ilan edilen Okmeydanı kentsel dönüşüme giriyor

Beyoğlu ilçesine bağlı Okmeydanı bölgesi, Beyoğlu Belediyesi Meclisi’nin kararıyla riskli alan ilan edildi. Bu kararla Okmeydanı kentsel dönüşümde yer alacak. 75 bin kişiyi ilgilendiren karar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilecek. Karar bakanlık tarafından onaylanması halinde, Bakanlar Kurulu’nda görüşülecek. Bakanlar Kurulu’nda da onaylanırsa resmi gazetede yayınlanacak ve hükme bağlanacak.

Beyoğlu Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada; Okmeydanı’nın 50 yıllık mülkiyet sorunu yaşayan bir semt olduğu ifade edildi. 75 bin kişinin yaşadığı ve 5 bin 600 binanın yer aldığı Okmeydanı’nda çözülemeyen tapu probleminin, Beyoğlu Belediyesi’nin girişimleriyle çözüldüğü dile getirilen açıklamada, “Toplam 20 bin 858 tapunun verileceği Okmeydanı’nda geçtiğimiz birkaç ay içinde 2 bin 815 adet tapu hak sahipleri tarafından alınmış olup, 11 bin 331 hak sahibi, evraklarını tamamlayarak tapu alma sürecini başlatmış, 6 bin 712 hak sahibinin ise evrak tamamlama süreci devam etmektedir. Okmeydanı’nda hak sahiplerinin tümünün tapu almalarıyla ilgili önlerinde hiçbir engel bulunmamaktadır. Son derece yetersiz bir yapı stoğuna sahip olan Okmeydanı’nda hiçbir sosyal donatı alanı bulunmamaktadır. Semtte, arsa olmaması sebebiyle sadece 2 okul yer almaktadır. Semtimizde mezarlık dışında hiç park, yeşil alan, hastane bulunmamaktadır. Gecekondulaşmanın yoğun olduğu semtimizde dar yollar hayatın akışını olumsuz etkilemektedir.” denildi.

Okmeydanı halkı ile Beyoğlu Belediyesi arasında 200’den fazla toplantı yapıldığı anlatılan açıklamada, “14 bin hak sahibinden toplantılara katılan 12 bin 500’ü yüzde 94.8 oranında semtimizde bir an önce kentsel dönüşüm yapılması talebinde bulunmuş, resmi olarak bu taleplerini belediyemize ulaştırmıştır. Vatandaşlarımızın bu talebinin karşılanması adına Beyoğlu Belediyesi Meclisi, 2 Haziran 2014 tarih ve 48 sayılı kararıyla Okmeydanı’nın riskli alan ilan edilmesinin ilk adımını atmıştır. Beyoğlu Belediyesi Meclisi’nde görüşmelerin ardından alınan karar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilecektir. Kararın bakanlık tarafından onaylanması halinde son aşamada Bakanlar Kurulu tarafından değerlendirilecektir. Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmasının ardından Resmi Gazete’de yayınlanacak ve hükme bağlanacaktır.” ifadelerine yer verildi.

‘HAK SAHİPLERİNE DAİRE, DÜKKAN…’

Yapılan çalışmaların her aşamasının vatandaşlarla paylaşıldığı kaydedilen açıklamada şöyle denildi: “Yerinde dönüşüm yapılacak olan bölgede vatandaşlarımızın kira yardımı ve diğer avantajlardan yararlanabilmeleri için yasal mevzuat takip edilmektedir. Okmeydanı’nda hak sahiplerinin dairelerine daire, dükkanlarına dükkan verilmesi, vatandaşlarımızın yeni evleri için herhangi bir ödeme yapmamaları, borçlandırılmamaları, dönüşüm prensibi olarak benimsenmiştir. Gelinen süreç, vatandaşlarımızla birlikte 10 yıldır sürdürdüğümüz ortak çaba ve arayışın bir sonucudur.”

CİHAN

Yorumlar