Reyhan Paşa Hamamı özgün kimliği ile yeniden doğuyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin kalbindeki Reyhan Paşa Hamamı’nın orijinal kimliğine kavuşturulması için restorasyon çalışmalarını başlattı.Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Reyhan Mahallesi’nde bulunan 600 yıllık...

Google Haberlere Abone ol
Reyhan Paşa Hamamı özgün kimliği ile yeniden doğuyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin kalbindeki Reyhan Paşa Hamamı’nın orijinal kimliğine kavuşturulması için restorasyon çalışmalarını başlattı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Reyhan Mahallesi’nde bulunan 600 yıllık Reyhan Paşa Hamamı’nda devam eden restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.

Bursa’yı değerleriyle geleceğe taşıdıklarını söyleyen Altepe, "Büyükşehir Belediyesi olarak tarih başkenti Bursa’da kültür ve medeniyetlerin tüm izlerini ortaya çıkarıyoruz. Bursa merkezinde restore edilmemiş tarihi eser kalmaması için yoğun bir çalışma içindeyiz. Bu kapsamda onlarca yıldır harabe halinde bekleyen tarihi eserleri ayağa kaldırıyoruz. Reyhan Paşa Hamamı da Bursa’nın kalbinde, çarşı içinde bulunan ilk dönem Osmanlı eserlerinden, ilk yapılan hamamlardan biri. Bursa’da bir eser daha pırıl pırıl ortaya çıkmış oluyor." dedi.

Reyhan Paşa Hamamı’nın 1430’lu yıllarda yapıldığını kaydeden Başkan Altepe, şunları söyledi: "Bursa’nın en önemli kimliği bir Osmanlı başkenti oluşu ve ilk dönem Osmanlı eserlerinin örneklerinin verildiği şehir oluşu. Bursa’da yaklaşık 600 yıllık tarihi olan bu eseri, kira karşılığı aldık ve restorasyona başladık. Uzun yıllardır harabe halinde bekleyen bu eser baştanbaşa elden geçiyor. Temelinden kubbesine kadar tüm fazlalıklar ve yılların birikimi temizleniyor, yapı ilk günkü özgün haliyle ortaya çıkarılıyor."

Restorasyonun tamamlanmasının ardından sosyal ve kültürel amaçlı faaliyetlerin gerçekleştirileceği mekanda Yeşilay Bursa Şubesi’nin çalışmalarını sürdüreceğini belirten Altepe, "Reyhan Paşa Hamamı artık topluma hitap eden aktif bir yaşam merkezi olacak. Yeri, konumu çok uygun olan yapının restorasyonu hızlı bir şekilde sürüyor. Yıl sonunda bu mekanı açmayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

Bursa’da bir harabenin daha ortadan kaldırılmasının heyecanını duyduğunu vurgulayan Altepe, "Yapılan çalışmalar sırasında kubbelerin arasından 46 kamyon hafriyat çıkmış. Bu da yapının ne kadar tahrip olduğunu ve hor kullanıldığını gösteriyor." dedi. CİHAN

Yorumlar