Rehber öğretmenlerden yönetmelik tepkisi

Manisa'da okullarda 'rehber öğretmen' ünvanıyla çalışan psikolojik danışmanlar, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmeliklere tepki göstermek amacıyla basın açıklaması yaptı. Manolya Meydanı’nda toplanan Türk Psikolojik...

Google Haberlere Abone ol
Rehber öğretmenlerden yönetmelik tepkisi

Manisa'da okullarda 'rehber öğretmen' ünvanıyla çalışan psikolojik danışmanlar, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmeliklere tepki göstermek amacıyla basın açıklaması yaptı.

Manolya Meydanı’nda toplanan Türk Psikolojik danışma ve rehberlik Derneği Manisa Şubesi'ne üye psikolojik danışman ve rehber öğretmenler adına şube üyesi Zafer Çimen basın açıklamasını okudu. Çimen, psikolojik danışma ve rehberlik mesleğinin Türkiye'de 60 yıllık geçmişe sahip olduğunu, başta eğitim olmak üzere pek çok alanda önemli hizmetler yapıldığını söyledi. Son yıllarda psikolojik danışma ve rehberlik bölümlerine ilk yüzdelik dilimlerden öğrenci alındığını hatırlatan Çimen, “Mezun olan öğrenciler başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve bağlı pek çok kurumda istihdam edilmektedir.” dedi.

Meslektaşlarının verdiği değerli hizmetlere karşın unvan sorununun bir türlü çözülemediğini belirten Çimen, “Bugüne kadar mezunlarımızı en çok istihdam eden, Milli Eğitim Bakanlığı, 20 Şubat 2014 tarihine kadar mezunlarımızı Rehber Öğretmen unvanı ile istihdam etmekte iken, bu tarihten sonra alan adımızı Rehberlik olarak değiştirmiştir. Neden böyle bir değişikliğe ihtiyaç duyulduğu konusunda doğru, sağlıklı ve net bir bilgiye sahip değiliz. Okullarda çalışan mezunlarımız, fiili olarak öğretmenlik görevi yapmamalarına rağmen yıllarca ‘rehber öğretmen’ unvanı ile kimlik karmaşası içinde çalışmalarını sürdürmüşlerdir. Mezunlarımızın yaptığı iş ile unvanımız arasındaki uyuşmazlığı gidermek konusunda yaptığımız bütün girişimler sonuçsuz kalmıştır.” diye konuştu.

Zafer Çimen, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, psikolojik danışma ve rehberlik alan adı değişikliğinden sonra, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri yönetmeliği ile Özel Eğitim Hizmetleri yönetmeliklerini birleştirerek, ‘Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri’ adında bir yönetmelik taslağı yayınladığını kaydetti.

Çimen, “Baştan sona kadar yanlışlarla dolu olan yönetmelik taslağına ilişkin, dernek olarak görüş ve önerilerimizi yazılı ve sözlü olarak Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine ilettik. Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri ile özel eğitim hizmetleri ayrı 2 disiplin ve çalışma alanıdır. Bundan dolayı yönetmelikleri de ayrı olmalıdır. Psikolojik danışma ve rehberlik, özel eğitim hizmetlerinin içinde yürütülecek bir hizmet alanı değildir. bu nedenle yönetmelikleri de ayrı olmalıdır. Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri bütün öğrencilere açık bir hizmet alanıdır, oysa özel eğitim sadece özel eğitim gerektiren öğrencilere yönelik bir hizmet alanıdır. Bu nedenle yönetmelikleri de ayrı olmalıdır. Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri çok kapsamlı ve süreklilik arz eden bir hizmet alanıdır, bu nedenle kendi yönetmeliği olmalıdır. Ayrıca yönetmelikte, görev tanımı ve ifadeler açık ve anlaşılır olmalıdır.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar