"Ramazan'da yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmeli"

Artvin İl Sağlık Müdürlüğü diyetisyeni Merve Özoğlu Ramazan ayı süresince kilo almamak, sağlığı korumak için yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Normalde günde 3 ana öğün olan beslenme düzeninin...

Google Haberlere Abone ol
"Ramazan'da yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmeli"

Artvin İl Sağlık Müdürlüğü diyetisyeni Merve Özoğlu Ramazan ayı süresince kilo almamak, sağlığı korumak için yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Normalde günde 3 ana öğün olan beslenme düzeninin Ramazan'da günde 2 öğüne düştüğünü ifade eden Özoğlu, "Bunun yanı sıra gün içinde uzun bir açlık süresi olduğundan besin tercihleri değişiyor. Daha kalorili, şerbetli tatlıların, hamur işlerinin yoğun olduğu yemekler sıklıkla tercih ediliyor. Ancak ramazan ayında, bireylerin vücut gereksinmelerinin değişmediği, sağlığın korunması için dengeli beslenmenin son derece önemli olduğu unutulmamalıdır." dedi.

Mideyi çok hızlı doldurmamak, yemekleri yavaş ve iyi çiğneyerek tüketmek gerektiğinin altını çizen Özoğlu, şöyle devam etti: "Ramazanda iftar sofralarındaki yemeklerin çok çeşitli ve bol miktarda bulunması, açlığın neden olduğu kan şekeri düşüklüğünden dolayı bireyleri kısa sürede fazla besin tüketmeye teşvik ediyor. Ancak beyin doyma sinyalini yemekten 15-20 dakika sonra verdiği için çok hızlı yemek yenirse bu dönemde aşırı kilo alımı olur. Mideyi çok hızlı doldurmamak, yemekleri yavaş ve iyi çiğneyerek tüketmek gerekiyor. İftar yemeğine önce su, iftariyelikler, çorba, salata ile başlanıp, 15 -20 dakika ara verdikten sonra ana yemeğe geçilmelidir. Ramazanda meyve tüketimi göz ardı edildiğinden hem yemek sırasında hem de yemekten 1-2 saat sonra meyve tüketmeye dikkat edilmelidir. İftardan 1-2 saat sonra yapılacak hafif tempolu bir yürüyüş, besinlerin sindirimine yardımcı olacaktır. Ramazan'da şerbetli tatlılar yerine daha hafif, kalorisi daha az olan sütlü tatlılar ya da meyveli tatlılar tercih edilmelidir.

Oruç tutanların sahur yapmaları sağlık açısından çok önemlidir. Sahur öğününü atlamak hem metabolizmayı yavaşlatır hem de açlık süresini uzatır. Baş ağrısı ve kan şekeri düşüklüğüne neden olur. Bu yüzden sahur kesinlikle atlanmaması gereken bir öğündür. Sahurda süt, yoğurt, yumurta gibi tok tutan besinler yenilmelidir. Kuru meyve tüketmeye, bol sıvı almaya, sebze tüketmeye dikkat edilmelidir. Sahurda ağır yemekler değil kahvaltılıklar olmalıdır."

Gün içinde sıvı kaybı fazla olduğu için, özellikle Ramazan ayının yaz mevsiminde olmasının bu kaybı daha da artırdığından bol sıvı alınması gerektiğini ifade eden Özoğlu, "Oruç tutulmayan saatlerde 2-2,5 litre su içilmelidir. Suyun yanı sıra taze sıkılmış meyve suları, az şekerli meyve kompostoları, maden suyu, kavun-karpuz gibi sulu meyvelerle de sıvı ihtiyacı karşılanmalıdır. Ramazanda uzun süre açlık ve beslenme düzeninde değişiklik kabızlık sorununa neden olabilmektedir. Bu nedenle ramazan ayında bol lifli ve posalı yiyeceklerin daha ağırlıklı tercih edilmesi gerekir. Ekmeklerin kepekli yada tam tahıllı olmasına, kurubaklagil yemeklerinin öğünde olmasına, sebze-meyve tüketiminin ihmal edilmemesine dikkat edilerek kabızlık sorunu ortadan kalkmış olur." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar