Ramazan öncesi diş kliniklere gidenlerin sayısı arttı

Ramazan ayına sayılı günler kala diş bakımı için kliniklere gidenlerin sayısı arttı. Yaklaşık 17 saat oruçlu olarak geçirilecek günlerde, kötü kokuların önlenmesi için ağız ve diş bakımının önemine dikkat çeken uzmanlar, fırçalama...

Google Haberlere Abone ol
Ramazan öncesi diş kliniklere gidenlerin sayısı arttı

Ramazan ayına sayılı günler kala diş bakımı için kliniklere gidenlerin sayısı arttı. Yaklaşık 17 saat oruçlu olarak geçirilecek günlerde, kötü kokuların önlenmesi için ağız ve diş bakımının önemine dikkat çeken uzmanlar, fırçalama ve temizlik konusunda uyarılarda bulundu.

Uzmanlar, sahur vaktinden iftara kadar uzun süre gıda alınmadığı için ortaya çıkan kötü ağız kokusunun düzenli temizlik ve diş bakımıyla giderilebildiğini söyledi. Ramazan’a az bir süre kala ağız ve diş kontrolü ve bakımı için kliniklere giden hasta sayısı arttı. Çapa Ordadonti Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dr. Tolga Pekperdahcı, Ramazan öncesinde ciddi bir diş bakımı, diş taşı temizliği yaptırmanın gerekli olduğunu söyledi. Ramazan da saatlerin uzun olmasından dolayı açlık hissi oluğunu belirten Pekperdahcı, “İster istemez açlık hissine bağlı olarak mideden ve ağızdan kötü kokular gelebiliyor. Ramazan öncesinde tüm hastalara diş taşı temizliği öneriyorum. Çünkü diş taşı tamamen yiyecek artıkları ve ağızdaki mikroorganizmalardan oluşan bir birikinti. Bu uzun saatler boyunca tükürük salgımız azaldığı için enfeksiyon öncesi bir oluşuma, dolayısıyla diş eti kanamasına ve hoş olmayan kokulara neden olabiliyor. Bunu yarım saat sürecek olan diş taşı temizliği operasyonuyla halledebilmek mümkün. Çürükler de ağız kokusu nedeni.” diye konuştu.

Sahur ve iftar sonrasında diş fırçalamanın biraz daha detaylı olması gerektiğini hatırlatan Pekperdahcı, şöyle devam etti: “Özellikle ara yüz temizliği köprüsü, braketleri, protezleri, aparatları olan hastaların daha fazla özen göstermeleri gerekiyor. Özellikle köprülerin alt kısımlarının bir ara yüz fırçası ya da ağız duşu dediğimiz basınçlı su püskürten cihazlarla temizlenmesi gerekiyor ki kalan yiyecek artıkları bu bölgelerde ekstra bir kokuya neden olmasın.”

Sıkışık olan diş aralarında diş ipi kullanmanın önemli olduğunu aktaran Pekperdahcı, şunları kaydetti: “45 santimlik ipi kesiyoruz. Daha sonra işaret parmaklarımıza dolayarak ara yüzlere girerek ve dişe yaslayarak çekiyoruz. Dilin yüzeyinin temizlenmesi de çok önemlidir. Çünkü dil halı gibidir. Üzerinde bakteri ve yiyecek artığı vardır. Bunların temizliğinde dil fırçaları ve normal fırçalar ile dilin temizlenmesini öneririm.”

Ortodonti Uzmanı Dr. Atilla Çeri ise, yaklaşan Ramazan ayı ile birlikte hasta artışı yaşadıklarını söyledi. Çeri, “İnsanlar 1 ay boyunca oruçlarına zarar vermemesi için tedaviyi geciktirmekteler. Ortodontik işlemler insanların oruçlarına zarar vermez. Braketlerin çıkması, telin yanağa basması bu tür işlemler hastaların oruçlarına zarar vermeden yapılabilecek işlemlerdir. Ancak daha komplike olaylarda yapılabilecek işlemlerin Ramazandan sonraya bırakılmasının daha doğru olacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

Ramazanda özellikle uzun süre oruç tutulacağından dolayı ağız bakımının ve ağız temizliğinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Çeri, şöyle devam etti: “Özellikle Ortodontik braketler yiyecek artıklarının ve bakterilerin tutunma alanlarını arttıran faktörlerdir. Ramazan da ağız temizliğine daha fazla özen göstermemiz gerekiyor. Yüzey alanı arttığı için yiyecek artıklarına bakterilerin tutunması daha kolay hale geliyor. Buda diş eti iltihabının ve diş çürüklerinin artmasına neden olur. Ortodontik tedavi gören insanların oruç süresinde bir şey yiyememesinden ve tükürüğün yıkayıcı etkisinden yararlanamadıklarından dolayı sahurda ve yatmadan önce ağız bakımlarını çok iyi yapıp oruca niyetlenmelerini öneriyoruz. Özellikle sahur yaptıktan sonra mutlaka 3 dakika süren bir diş fırçalama, ara yüz temizliği ve eğer mümkünse ağız gargarası tavsiye ediyorum.”

Diş fırçalama sonrasında macunun koruyucu etkisinin tamamen atılmaması için ağzın bir defa ya da en fazla 2 defa suyla çalkalanmasının yeterli olduğunu söyledi. Fırça bakımının da önemine dikkat çeken Çeri, zarar görmemesi ve eğilmemesi için diş fırçasının mutlaka soğuk suyla durulanmasını önerdi.

Oruçlu günler başlamadan diş bakımı yaptıran Hadiye Demirok, “Ordadonti tedavisi görüyorum. Ramazan dolayısıyla niyetli olacağımdan dolayı aylık kontrollerimi önceden yaptırmak istedim.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar