Ramazan ayından çocuklarınızı mahrum bırakmayın

Fatih Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Yenibaş, "Ramazan ayı özel bir aydır. Bu sürece kendi evlatlarımızı da dâhil etmemiz ve onlara da bu güzellikleri anlatmamız gerekir. Yaz dönemi olması sebebi ile...

Google Haberlere Abone ol
Ramazan ayından çocuklarınızı mahrum bırakmayın

Fatih Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Yenibaş, "Ramazan ayı özel bir aydır. Bu sürece kendi evlatlarımızı da dâhil etmemiz ve onlara da bu güzellikleri anlatmamız gerekir. Yaz dönemi olması sebebi ile Ramazanla bütünleşen oruç biraz zorlayabilir çocukları. Ancak çocuklara yaz sıcağından dolayı oruç tutturmamak doğru değil." dedi.

Ergenlik çağından önce orucun çocuklara farz olmadığı halde alıştırma yapmanın öneminli olduğunu dile getiren Yenibaş, "Ramazan ayının en sıcak günlere geldiği bir dönemden geçiyoruz. 18 saat oruçlu olmanın etkisiyle anne babalar çocuklarını oruçtan korumaya çalışıyor. Sen küçüksün, çok sıcak, susayabilirsin diye hevesi olan çocuklara engel olabiliyorlar. Böyle bir durum karşısında çocuğun hevesi varsa, herhangi bir sağlık sorunu yoksa yarım günle başlayıp tedricen oruç tutturulabilir. Orucu sevdirmek adına, iftarda küçük bir hediye verilebilir, özellikle sevdiği yemekler yapılabilir. İbadetler, hoşgörü ve sevgi temelli oluşur ve sürekli hale gelir. Oruç, çocuklar için orijinal bir ibadet, aileler bunu değerlendirmeli. Oruç tutmak istemeyen çocuğa ise baskı kesinlikle yapılmamalıdır. Çocuklara oruç adabı öğretilmelidir." tavsiyelerinde bulundu. Çocuklara hediyeler verilmesinin bayram algısı oluşturmada etkili olacağını belirten Yenibaş, "Yeni, ilk ve güzel olanla bayramı çocuk özümsemeli. Bayram sabahında kılınan bayram namazı, herkesin bir araya gelmesi, o gün kimsenin işe gitmemesi, akrabalık bağlarının zayıfladığı kişilerle görüşülmesi çocuğun sosyalleşmesine ve ileri yaşlarında kafasında bayram algısının oluşmasına yardımcı olacaktır. diye konuştu.

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Demirdöven de "8-9 yaşlarında bir çocuk sağlık sorunları yoksa yarım gün oruç tutabilir. Yaz olması, okulların tatil olması burada bir avantaj. Çocukları daha fazla uyumaya teşvik edip, az yorulmalarına dikkat edilebilir. Sahura kalkıp protein yönünden zengin besinler almaları ve bol sıvı tüketmelerine özen göstermelidir. Sağlık sorunu olan çocuklarda doktor kontrolünde olmalıdır." dedi.

CİHAN

Yorumlar