Ramazan ayında gıda denetimleri sıklaştırıldı

Muş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ramazan ayı dolayısıyla gıda denetimlerini sıklaştırdı. Muş’ta İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ramazan ayı dolayısıyla kent merkezi ve ilçelerde gıda denetimlerini aralıksız...

Google Haberlere Abone ol
Ramazan ayında gıda denetimleri sıklaştırıldı

Muş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ramazan ayı dolayısıyla gıda denetimlerini sıklaştırdı.

Muş’ta İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ramazan ayı dolayısıyla kent merkezi ve ilçelerde gıda denetimlerini aralıksız devam ettiriyor. Ramazan ayında özellikle denetimlerin daha sıkı hale getirildiğini belirten Muş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Aydın, her türlü gıda perakende ve toptan satış yerleri, imalathaneler, fırınlar, kasaplar, market ve lokantalara sıkı bir şekilde denetlendiğini söyledi. Gıda denetimlerinde kesinlikle taviz vermediklerini ifade eden Aydın, "13 Haziran 2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan ve 13 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe giren 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile gıda, gıda ile temas eden madde ve malzeme ile yemlerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarını, hayvan ürünlerin ülkeye giriş ve çıkış işlemlerini ve bu konulara ilişkin resmî kontrolleri ve yaptırımlar İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü ve yetkilendirilen İlçe Müdürlüklerimizce yürütülmektedir." dedi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesi kontrol görevlilerinin il genelinde resmi kurum-kuruluş veya özel sektör ayrımı yapmadan mevzuat çerçevesinde büyük bir titizlik ve hassasiyet içerisinde hizmet verdiğini kaydeden Aydın, şunları söyledi: "Verilen yetki çerçevesinde tarafsız, şeffaf ve bilimsel esaslara bağlı izleme, gözetim, denetim, muayene, karantina, numune alma, analiz ve benzeri kontrolleri gerçekleştirilmektedir. Bitki, bitkisel ürün, gıda, gıda ile temas eden madde ve malzemeler, yem, hayvansal ürün ile ambalaj malzemesi ve yine hayvanların ağız yoluyla beslenmesi amacıyla kullanılan işlenmiş, kısmen işlenmiş veya işlenmemiş, yem katkı maddeleri dâhil her tür madde veya ürünün güvenliği ve kalitesine yönelik denetimler de yapılmaktadır."

"TAKLİT VE HAKSIZ KAZANCA GEÇİT YOK"

Gıda ve yem maddelerinin gerek hijyenik şartlarda üretildiğine dikkat çeken Aydın, "Tamamen güvenli olmasını sağlama ve gerekse haksız kazanç sağlamayı amaçlayan taklit ve tağşişinde önüne geçmek için piyasa gözetimi ve denetimi yapılmaktadır. Ürünlerin temel özelliğini veren öğelerin ve besin değerlerinin tamamının veya bir bölümünün mevzuata aykırı olarak çıkarılmasını veya miktarının değiştirilmesini veya aynı değeri taşımayan başka bir maddenin, o madde yerine aynı maddeymiş gibi katılmasını, yine şekil, bileşim ve nitelikleri itibarıyla yapısında bulunmayan özelliklere sahip gibi veya başka bir ürünün aynısıymış gibi göstermeyi önlemeye yönelik denetimler yapılmaktadır." dedi.

Denetimlerinin gıda da tarladan sofraya, yemde tarladan ahıra her aşamada titizlikle devam edeceğini hatırlatan Aydın, "Bu denetimlerimiz gıdada tarladan sofraya, yemde tarladan hayvanın bulunduğu ahıra girinceye kadar her aşamayı kapsamaktadır. Gerek birincil üretim dediğimiz tarlada –çiftçilerce yapılan üretim olmak üzere ve gerekse depolama, pazarlama, dağıtım, işleme, satış, toplu tüketim yerleri kısaca her aşamada kontrol yapılmaktadır. Bu ürünlerin sadece yurt içindeki ticareti değil, ithalat ve ihracat uygunluk kontrolleri de yine İl Müdürlüğümüzce yapılmaktadır. Gıda denetimi yapılırken üretim, işleme ve dağıtım aşamaları, etiket bilgileri ve sağlıkla ilgili uyarı niteliğindeki bilgiler ile insanlar tarafından günlük normal kullanım koşulları gözetilerek, yine tüketicinin sağlığı üzerinde ani, kısa veya uzun vadede oluşturabileceği muhtemel etkileri yanında, gelecek nesiller üzerindeki etkileri, birikerek artan muhtemel toksik etkileri ve belirli tüketici gruplarının özel sağlık hassasiyetleri ve gıdanın yabancı madde karışması da dâhil olmak üzere her tür bulaşıklığı veya çürüme, bozulma veya kokuşma nedeniyle kullanım amacına uygun olmaması da dikkate alınarak denetimlerimiz devam edecektir." diye konuştu.

“GÜVENİLİR GIDA-SAĞLIKLI YAŞAM HATTI FAALİYETTE!”

Gıda Güvenliği kadar, gıda güvenirliği noktasında da hizmet ağını genişletildiğini vurgulayan Aydın, “Gıda ve Yem Şube Müdürlüğünün bünyesinde oluşturduğu, Alo 174 ve Güvenilir Gıda-Sağlıklı yaşam telefon hattı ile vatandaşlarımızın her türlü şikâyetlerini değerlendirmeye alıyor.

Güvenilir olmayan, İnsan sağlığı için tehlike oluşturan ve tüketime uygun olmayan gıda, gıda ile temas eden madde ve malzemenin piyasaya arz edilmesine kesinlikle izin verilmemekte, tespit edilenler hakkında idari ve adli işlemler derhal yerine getirilmektedir. Denetimlerin resmi kurum-kuruluş veya özel sektör ayrımı yapmadan mevzuat çerçevesinde büyük bir titizlik ve hassasiyet içerisinde devam edecektir.” Şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar