Ramazan Ayı’nda dengeli beslenme önerileri

Medicine Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Hacer Madenci, Ramazan Ayı’nda nasıl beslenilmesine dair oruç tutanlara tavsiyelerde bulundu. Yeterli ve dengeli beslenmenin önemli olduğunu söyleyen Madenci, "Süt ve süt ürünleri, et, yumurta, kuru...

Google Haberlere Abone ol
Ramazan Ayı’nda dengeli beslenme önerileri

Medicine Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Hacer Madenci, Ramazan Ayı’nda nasıl beslenilmesine dair oruç tutanlara tavsiyelerde bulundu. Yeterli ve dengeli beslenmenin önemli olduğunu söyleyen Madenci, "Süt ve süt ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller grubu, sebze-meyve grubu ile ekmek ve tahıllar grubundan yeterli miktarda tüketilmelidir." dedi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Hacer Madenci, yemek öğünlerinin iftar ve sahur olmak üzere 2 ana öğün ve iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla bir veya iki ara öğün olacak şeklide düzenlenmesini söyledi. İftarda az miktarda suyla oruç açılmasının önemli olduğunu kaydeden Madenci, "İftariyeliklerle kahvaltılık veya hurma gibi veya hafif yemeklerle başlangıç yapıldıktan sonra 15-30 dk. ara verilmeli. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, tam buğday ekmeği veya kepekli makarna gibi posalı besinler tercih edilmelidir. Daha sonra ana yemek, bol salata ve yoğurt veya ayran gibi süt ürünleri tercih edilmelidir." dedi.

Ara öğünlerin az olması gerektiğini de aktaran Beslenme ve Diyet Uzmanı Hacer Madenci, "Süt, yoğurt, ayran, meyve ve yağlı tohumlar fındık ve ceviz gibi iyi alternatifler arasında olabilir. Haftada 1 veya 2 kez de sütlü tatlı veya dondurma da tüketilebilir. Oruç tutanların mutlaka imsak saatine yakın bir zamanda sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Sahurda sadece su içerek oruç tutmaya baslamanın zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı uzun açlık süresinden dolayı kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır." uyarısında bulundu.

Sahurda süt, beyaz peynir, yumurta, domates, salatalık, yeşil sebzeler ve tahıllı ekmekten oluşan hafif bir kahvaltı yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Madenci, "Çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmeli. Aşırı yağlı ve kızartmalardan, tuzlu, şekerli ve unlu gıdalardan uzak durulması daha uygundur. Hava sıcaklığı nedeniyle kaybolan su ve mineral kaybını yerine koyabilmek amacıyla iftardan sonra imsak vaktine kadar bol su ve sıvı ayran, taze sıkılmış meyve suları, sebze suları tüketmeye özen göstermeli. İftar yemeğinden en az 40 dk. sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır. İftar sonrası yine hazımsızlığı önlemek adına bitki çayları da iyi birer alternatifdir." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar