Rahatsızlanan hamileler resmi tatillerde muayene edilemeyecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), özel sağlık kuruluşlarının resmi tatiller ile pazar günleri poliklinik hizmeti vermesi uygulamasını kaldırdı.

Google Haberlere Abone ol
Rahatsızlanan hamileler resmi tatillerde muayene edilemeyecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), özel sağlık kuruluşlarının resmi tatiller ile pazar günleri poliklinik hizmeti vermesi uygulamasını kaldırdı. Dün itibariyle uygulamaya giren yeni düzenlemenin, hamileler başta olmak üzere birçok hastayı mağdur edeceği uyarısı yapılıyor.

2011 yılından bu yana tatil günlerinde hasta bakan özel hastaneler, düzenleme ile artık acil, hemodiyaliz ve onkolojik tedavisi dışında provizyon veremeyecek. Düzenlemenin, Türk Tabipler Birliği (TTB) ve bazı tabip odalarının talebi ile yapıldığı belirtildi. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Başkanı Dr. Reşat Bahat, yeni düzenlemenin beraberinde bir çok sıkıntı doğuracağı uyarısı yaptı. Özellikle hamile kadınların mağdur olacağına dikkat çeken Dr. Bahat, şunları dile getirdi: "Yapılan düzenleme birçok hastayı mağdur edecek. Bunların başında da hamileler ve çocuklar geliyor. Doğum acil değil. Acilin tanımında, bakılmazsa ölme riski bulunan hastalar ifade ediliyor. Sancısı tutan hamile hastanemize geldiğinde ona provizyon açamayacağız, mecburen parasını ödemek zorunda kalacak. Hamilelerin büyük çoğunluğu yalancı sancılarda haklı olarak hastanelere koşuyor. Bunları acile almamızın imkanı yok. Doğum yapan hastayı bile acilden alamayız. Tatil günü doğum olmayacak diye bir şey yok. Bu konu gibi birçok alanda sıkıntı yaşanacak."

SGK müdürü ile konuştuklarını ve düzenlemenin kaldırılmasını istediklerini ifade eden Bahat, "Bize gelen yazıda, bizim istediğimiz söyleniyor. Ama biz böyle bir düzenleme istemedik. Tabip Odası istemiş, doktorlar haftada bir gün ve tatil günlerinde dinlensin diye. Buradan bakarsak, hemşire dernekleri de talep etsin tatil günlerinde çalışmasınlar o zaman. Bu bakış açısıyla olmaz. Biz zaten doktorları haftanın 7 günü çalıştırmıyoruz. Biz kimseyi zorla çalıştırmıyoruz. Özel hastanelerde çalışmak gönüllülük esasına göre zaten. Bir branşta hastanede çalışan tek doktor varsa elbette o bir gün dinlenmeli, tatillerde çalışmamalı. Ama mesela dahiliyede 5 doktor varsa, tatil günlerinde poliklinik hizmeti vermemenin anlamı yok. Neden çalışmasın, neden hastaya bakmayalım. Hastaya bakmamızın kime zararı var. Bu konuyu SGK Genel Müdürü ile konuştuk. Sıkıntılarımızı anlattık, bizi anladı. Umarım bu konuyu düzelteceklerdir." diye konuştu.
Gece gündüz çalışarak hastalara hizmet verdiklerini belirten Bahat, geçtiğimiz yıl 95 milyon hastaya hizmet verdiklerini vurguladı.
CİHAN

Yorumlar