"Radikallerin siyaset yapmasını istemiyorsanız seçimlere katılın"

Almanya'da 25 Mayıs’ta gerçekleşecek Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için siyasi partiler halka dönük faaliyetlerini hızlandırdı. SPD’li AP milletvekili İsmail Ertuğ da faaliyetlerini hızlandırarak seçmeni oy kullanmaya çağırdı....

Google Haberlere Abone ol
"Radikallerin siyaset yapmasını istemiyorsanız seçimlere katılın"

Almanya'da 25 Mayıs’ta gerçekleşecek Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için siyasi partiler halka dönük faaliyetlerini hızlandırdı. SPD’li AP milletvekili İsmail Ertuğ da faaliyetlerini hızlandırarak seçmeni oy kullanmaya çağırdı. AP’de aşırı uçlardan 31 milletvekilinin siyaset yaptığına dikkat çeken Ertuğ, bu siyasilerin sayısının artmasını ve koordineli bir şekilde çalışmasını engellemek için seçimlere katılımın şart olduğunu söyledi.

Münih kentinde MAP akademisyenler derneğinin Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili seçimleri öncesi yaptığı programa katılan AP milletvekili İsmail Ertuğ, oy verme hakkı bulunan tüm vatandaşları sandığa gitmeye davet etti. AP'de hali hazırda yaklaşık 31 milletvekilinin aşırı uç görüşlere sahip olduğunu belirten Sosyal Demokrat Partili (SPD) Ertuğ, bu kişilerin örneğin okul kantinlerindeki yiyeceklerin helal yada koşer olmasının gerekmediğini savunduklarını anlattı.

Bu aşırı uçlardaki görüşleri temsil eden milletvekillerinin sayısının seçime katılımın az olması halinde artabileceği uyarısında bulunan sosyal demokrat siyasi, bu radikal milletvekillerinin mecliste koordineli bir biçimde çalışmaya başlamaları durumunda aşırı görüşlerin önünün alınmasının daha zor olacağına parmak bastı. Lizbon antlaşması uyarınca AP'de Alman milletvekili sayısının 99'dan 96'ya düşeceğini de hatırlatan Ertuğ, bu seçimlerde ilk defa siyasi partilerin baş adaylarla seçime katıldıklarını söyledi.

Avrupalı sosyal demokratların baş adayının Alman Martin Schulz olduğunu belirten Ertuğ, parlamentoda muhafazakar siyasilerin çoğunlukta olduğunu, fakat onların Avrupa'nın sorunlarına çözüm bulamadığını savundu. Özellikle ekonomik krizin 'kemer sıkma' mantığıyla iyi yönetilemediğini iddia eden Ertuğ, örneğin Yunanistan'da uygulanan kriz yönetiminin işe yaramadığını ve bu krizin Almanya'nın ürettiği ürünleri Avrupa pazarında satamayacağı için er ya da geç Almanya'ya da olumsuz etkileri olacağını açıkladı.

Avrupa Birliği'nin (AB) karar alma mercilerini anlatan Ertuğ, sözü AB ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında imzalanacak Serbest Ticaret Antlaşmasına (STA) getirdi. Ertuğ, antlaşma ile ABD'de yasak olmayan geni değiştirilmiş ürünlerin Avrupa'da da rahatça satılabileceğine dikkat çekti ve antlaşmayı eleştirdi. Rusya'nın Ukrayna'da yaptığı girişimler konusunda sosyal demokratların üzgün, fakat çözünden yana olduklarını da sözlerine ekledi.

AVRUPA PARLAMENTOSU ÜYELERİ FID İLE HALKLA BULUŞUYOR

Kültürlerarası Diyalog Derneği FID’in aday konukları ise FDP’den Wolf Klinz ile CDU’dan Michael Gahler oldu. Her iki siyasinin de Türkiye’nin AB üyeliği, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik, Suriye’deki iç savaşla ilgili fikirlerinin birbirine yakın olması dikkat çekti. Türkiye’deki gelişmelere değinen Klinz ve Gahler, son iki yılda izlenen siyasi rota yüzünden AB’den uzaklaşılmasını üzüntü verici olarak değerlendirdi. Problemlerin düzelmesi için ümidini Anayasa Mahkemesi’ne bağladığını söyleyen Gahler ise Türkiye’de sivil toplum örgütlerine daha çok yatırımda bulunulması gerektiğini ifade etti.

Suriye konusunda AB’nin başarısız olduğunu izah eden parlamento üyeleri, insanlık adına acil müdahaleler yapılması gerektiğini savundu. FID’in kadın kollarının ‘Politik zum Nachtisch’ başlıklı programının önümüzdeki ayda ağırlayacağı konuklar adaylar olacak.

BADEN-WÜRTTEMBERG AB BAKANI OTOBÜSLE SEÇİM TURUNA ÇIKTI

Baden-Württemberg (BW) AB Bakanı Peter Friedrich de seçime katılmayı teşvik etme amacıyla otobüs turu düzenledi. 19 günde 25 şehir dolaşmayı hedefleyen Friedrich, tura dün Mannheim’dan başladı. Bakan, “25 Mayıs’ta yapılacak AP seçimleri, AB’nin istikametini belirleyecek bir seçimdir” dedi. 3 Mayıs’ta Stuttgart’ ta turu tamamlayacak otobüste, eyalet ve AB parlamentosundan milletvekilleri bulunacak. Otobüsü ziyaret edip bilgi alan vatandaşlara her şehirde bir Brüksel gezisi kazanma imkânı da sunulacak. Otobüste, Avrupa sandık başına gidiyor, isimli kısa bir filmde gösterilecek. CİHAN

Yorumlar