Psikiyatris Dalbudak: Soma’da faciayı yaşayanlar için koruyucu ruh sağlığı şart

Soma’da yaşanan elim maden kazası, gözleri olayı yaşayanların ve yakınlarını kaybedenlerin yakınlarının psikolojik durumlarına çevirdi. Turgut Özal Üniversitesi (TÖÜ) Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Yardımcı Doçent Doktor Ercan...

Google Haberlere Abone ol
Psikiyatris Dalbudak: Soma’da faciayı yaşayanlar için koruyucu ruh sağlığı şart

Soma’da yaşanan elim maden kazası, gözleri olayı yaşayanların ve yakınlarını kaybedenlerin yakınlarının psikolojik durumlarına çevirdi. Turgut Özal Üniversitesi (TÖÜ) Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Yardımcı Doçent Doktor Ercan Dalbudak bu kişilerde sıklıkla major depresyon, travma sonrası stres bozukluğu ile akut stres reaksiyonu, uyum ve anksiyete bozuklukları görülebileceğini ifade etti. Bu kişilere dönük psikiyatrik müdahalenin en erken zamanda yapılması gerektiğini belirten Dalbudak, erken psikososyal desteğin ilerde bir psikiyatrik rahatsızlık yaşama risklerini azalttığı uyarısında bulundu.

Dalbudak, Manisa Soma’daki elim kaza sonrası yaşamını yitirenlerin aileleri ve olaydan sağ kurtulanların psikolojik durumları ve yapılması gerekenlere ilişkin önerilerde bulundu. Dalbudak, sözlerine psikolojik travmayı ‘gerçek bir ölüm ya da ölüm tehdidi, ağır bir yaralanma ya da kişinin fizik bütünlüğüne bir tehdit, başka bir kişinin ölümüne ya da ölüm tehdidi altında kalmasına tanıklık etme, ailesinden birinin ya da başka bir yakınının beklenmedik ölümünü, öldürülmesini öğrenmesi’ diye tanımlayarak başladı. Travmalar arasında iş kazalarının önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Dalbudak, “İş kazalarında yaralananlar ve yaşamını yitirenlerin yakınlarında önemli ruhsal sorunlar görülmektedir. Bu kişilerde sıklıkla major depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu, akut stres reaksiyonu, uyum ve anksiyete bozukluklarıdır.” diye konuştu.

KORKU VE KAYGI GÖRÜLÜR

Dalbudak, travmalardan sonraki ilk günlerde olayı yaşayan kişilerin çoğunda uykusuzluk, korku, kaygı, kâbuslar görme ve travmatik olayı zihninde tekrar yaşantılama gibi bir takım belirtiler gözlendiğini ifade etti. Bu belirtilerin bazı kişilerde travmanın akabinde düzelebildiği gibi bazı kişilerde aylar bazen yıllarca devam edebildiğine dikkat çeken Dalbudak, “Travma sonrası erken müdahale ve psikososyal destek alan kişilerin ilerde bir psikiyatrik rahatsızlık ortaya çıkarma risklerinin daha az olduğu söylenebilir.” değerlendirmesinde bulundu.

4 GRUP RİSK ALTINDA

Dalbudak, olay yerindeki sağlık ve kurtarma ekipleri, basın mensupları, defin görevlileri ve diğer ilgililerin de psikolojik anlamda risk grupları arasında olduğunu ifade etti. Dalbudak, madenden canlı kurtarılan işçilerin ve risk grubunda olanların Türkiye Psikiyatri Derneği’nin Soma’da psikiyatrik ve sosyal destek amaçlı kurmuş oldukları birime veya psikiyatristlere yönlendirilmeleri ve bu kişilere gerektiğinde medikal tedavilerin veya psikoterapi desteğinin sağlanması gerektiğini belirtti. Dalbudak sözlerini, “Bu bağlamda aile hekimleri, işyeri hekimleri ve bölge sağlık çalışanlarının travmaya bağlı ortaya çıkabilecek sorunlar açısından bilgilendirilmeleri ve gerekli durumlarda da mutlaka bir psikiyatrist ile işbirliğine gidilmesi gerekmektedir.” şeklinde tamamladı.

CİHAN

Yorumlar