Psikiyatr Aytekin Sır: Kim kız kardeşini bir aylığına evlendirir

Psikiyatr Prof. Dr. Aytekin Sır, Türkiye’de evlenme yaşının giderek yükseldiğini ve toplumun yaşlandığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Psikiyatr Aytekin Sır: Kim kız kardeşini bir aylığına evlendirir

Psikiyatr Prof. Dr. Aytekin Sır, Türkiye’de evlenme yaşının giderek yükseldiğini ve toplumun yaşlandığını söyledi. Sır, “Şimdi bu kadar problem varken mut’a nikahı bunların hangisine derman olacak? Boşanan aileler var ve heba olan çocuklar var. Biz şu an bir de böyle bir fitnenin içerisine düşürülmeye çalışılıyoruz. Kim kız kardeşini, kız çocuğunu bir aylığına evlendirir.” dedi.

Yeni Ümit Dergisi tarafından düzenlenen ‘Ailenin korunması ve mut’a fitnesi’ sempozyumunda konuşan Psikiyatr Prof. Dr. Aytekin Sır, Mut’a ve aile hayatının dejenerasyonu konusunda görüşlerini dile getirdi. Evlilikte öncelikle güvenin çok önemli olduğuna dikkat çeken Sır, “Karı kocaya, kocası karısına güvenecek ki bu evlilik devam edebilsin. Güven olmadığı zaman kayınvalidesi ve çevresi tarafından yalnız bırakıldığını düşünen eşler bu olaya tepki gösteriyorlar. Evliliği benimseyebilme ve kabullenebilme çoğu zaman insanların yıllarını alıyor. Çok çabuk olan bir hadise değil. Mut’a nikahında olduğu gibi birkaç ay ya da hafta içerisinde bu nasıl olacak? İnsanlar bu temel güveni hissedemiyorlar. Devamlılık gerekiyor. İnsanlar bu devamlılık içerisinde bir yer tutuyorlar. Bütünleşme gerekiyor. Eşler birbirlerini tanıyacaklar. Hangi olaya nasıl reeksiyon vereceğini, tepki verdiği zaman karşı taraf nasıl davranacağını bilmek yıllar içerisinde oluşur.” diye konuştu.

Evliliklerde en çok karşılaştığı problemlerin başında boşanmaların geldiğine dikkat çeken Sır, şöyle devam etti: “Evlenme yaşı giderek yükseliyor. Erkekler 27-28 kadınlar ise 24 yaşında evleniyor. Bu insanların doğurganlığını ve çocuk sahibi olmayı etkiliyor. Dolayısıyla toplum giderek yaşlanıyor. Ailede paylaşma söz konusu. Erkek kadına ne kadar yardımcı olursa o kadar destek alacak. Kadınlarda evlenmeyi erken yaşa çekebilmek için şu an yapılan şey, diyelim ki 5 çocuğu varsa yüksek lisans ve doktora konusunda yardımcı olunuyor. Şimdi bu kadar problem varken mut’a nikahı bunların hangisine derman olacak? Boşanan aileler var ve heba olan çocuklar var. Biz şu an bir de böyle bir fitnenin içerisine düşürülmeye çalışılıyoruz.”

Mut’a nikahında sürenin değiştiğini ancak bunun 2 hafta ya da birkaç ay gibi sürelerle değişiklik gösterdiğini ifade eden Sır, “Kim kız kardeşini, kız çocuğunu bir aylığına evlendirir onu anlamaya çalışıyorum. Bir düğün yapıyoruz ağabey düğünde halay çekiyor. Böyle bir birliktelikte kim yapabilir ki bunu? Bu kadar kısa süre içerisinde eşlerin birbirini anlamaya, değiştirmeye katlanmalarına gerek yok ki. Eşi bir şeyden rahatsız olduğunda bunu düzeltmeye, bir problem karşısında çözüm aramaya kalkışırlar mı? Zannederim herkes kendi sorununu kendi çözsün derler. Çünkü burada bir evlilik söz konusu değil. Sadece kısa süreli bir beraberlikten bir kadın ya da erkek çocuğu olsun ister mi? Bir hayat kadını beraber olduğu insanlardan çocuğu olsun ister mi? Peki olduğu zaman ne olacak? Bu sefer babalık davaları gündeme gelecek. Kiminle beraber, kaç kez beraber olmuş bunlar gündeme gelecek. Bu evlilikten bir çocuk olduğunda babası sahip çıkmıyor, ne olarak değerlendireceksiniz bu çocuğu? İstenmese de boşanmış aileler vardır içinizde. Geriye dönüp bakıldığında gurur duymuyorlardır. Herhalde içlerinde bir burukluk oluyordur. Mut’a nikahında ne yapılacak? Dönüp ailenin yüzüne nasıl bakacaksınız ya da çocuk olduysa ona ne diyeceksiniz?” diyerek, mut’a nikahının toplumu nasıl zora sokacağını dile getirdi.



CİHAN

Yorumlar