Prof. Sandıkçı: Hz. Peygamber (sas) dini samimiyet olarak tanımlamıştır

Prof. Dr. S. Kemal Sandıkçı, Peygamber Efendimiz'in (sas) bir hadislerinde dini, 'Din samimiyettir' şeklinde tanımladığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Prof. Sandıkçı: Hz. Peygamber (sas) dini samimiyet olarak tanımlamıştır

Prof. Dr. S. Kemal Sandıkçı, Peygamber Efendimiz'in (sas) bir hadislerinde dini, 'Din samimiyettir' şeklinde tanımladığını söyledi. Prof. Sandıkçı, "Bunun içindir ki İslam dini ihlası, Müslümanların ibadet ve davranışlarının Allah nezdindeki temel değerlendirme kriteri olarak benimsemiştir. 'Din samimiyettir' hadisi, mana ve muhteva bakımından İslam’ın temeli olarak kabul edilen dört hadisten biri kabul edilmiştir." dedi.

Bafra Belediyesi Kışlık Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Hz. Peygamber, Din ve Samimiyet' konulu konferansı veren Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi eski Dekanı-Rektör Yardımcısı Prof. Dr. S. Kemal Sandıkçı, Peygamber Efendimiz'in (sas) bir hadislerinde 'Din samimiyettir' şeklinde tanımlamada bulunduğunu ifade ederek, "Samimiyetin zıddı olarak aldatma, kandırma, iki yüzlülük gibi davranışlar, zaten İslam ahlâkıyla asla bağdaşmayan niteliklerdir. Bu bakımdan samimiyet ve ihlas, Müslümanlığın özünü oluşturmaktadır. Bu sebeple Peygamber Efendimiz (sas) 'Ameller niyetlere göredir' buyurmuştur. Dinin özünün samimiyet ve ihlas olduğunu gösteren pek çok ayet ve hadis bulunmaktadır. Dinin özü samimiyettir. Bunun içindir ki Hz. Peygamber (sas) dini samimiyet olarak tanımlamıştır. Samimi olmayan iman, ibadet ve amellerin Allah yanında hiçbir değeri olmaz." diye ifade etti.

Bafra İlçe Müftüsü Bürhan Keleş de yaptığı açılış konuşmasında, "Alemlere rahmet olarak gönderilen sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed'in (sas) dünyaya teşriflerini yâd etmek, o güzel insanın örnek ahlaki meziyetlerini ve çağlar ötesine hitap eden evrensel mesajlarını hafızalarımızda canlandırarak kâinatın efendisine, insanlık âleminin son elçisine karşı sevgimizin artmasına, özellikle son vasiyetinde tembihlediği Kur’an ve Sünnetine bugünkü hayatımızın ne kadar uyum sağladığının muhasebesini yapmamıza ve daha ciddi olarak düşünmemize vesile olacaktır.’’ dedi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okunmasından sonra Samsun OMÜ İlahiyat Fakültesi'nde öğrenim gören Somalili öğrenciler Muhammed Abdullah, Hasan Muhammed Abdi, Muhammed Muhyiddin, Abdurrezzak Hüseyin Sabah’ın Kur'an tilaveti ile program devam etti.


CİHAN

Yorumlar