Prof. Işığıçok: İstatistik bilimi, üçüncü göz gibi yol göstericidir

Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İstatistik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kalite Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof.

Google Haberlere Abone ol
Prof. Işığıçok: İstatistik bilimi, üçüncü göz gibi yol göstericidir

Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İstatistik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kalite Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok, istatistik biliminin üçüncü göz gibi yol gösterici olduğunu söyledi. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) ile Kalite Birliği Derneği tarafından düzenlenen “Karar Vericiler İçin Üçüncü Göz İstatistik” konulu seminer, ihracatçı firmaların temsilcileri tarafından yoğun ilgi gördü.

UİB salonundaki seminerde konuşan Prof. Dr. Işığıçok, istatistikle ilgili bilgiler aktardı. Başarılı yapılan istatistiğin, doğru karar aşamasında büyük önem taşıdığına dikkat çeken Işığıçok, son dönemlerde parlayan ar-ge ve inovasyon kavramları doğrultusunda çalışmalarına yön vermeyen firmaların, rekabetten ve gelecekten söz etmesinin çok zor olduğunu söyledi. Türkiye'de sanayicilerin, politikacıların, yöneticilerin ve karar vericilerin istatistiğe yeterince önem vermediğini belirten Erkan Işığıçok, istatistik biliminin "üçüncü göz" diye nitelendirilebilecek kadar önemli bir bilim dalı olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Işığıçok, sözlerini şöyle sürdürdü: “Olaylardan önce harekete geçerek önleyici tedbir almaya katkı sağlayan, yenilikçi ve sistematik yaklaşımlara sahip olan istatistik, bu noktada yöneticilerin üçüncü gözü olarak değerlendirilebilir. İstatistik bir araçtır, tekniktir, yöntemdir. Yönetim faaliyetlerinde, vizyon oluşturma ve stratejik planlama, kritik başarı faktörlerini oluşturma, hedefleri belirleme, kritik performans göstergelerini belirleme, denetleme ve izleme vb. faaliyetler son derece önemli yer tutar. Kuşkusuz bu faaliyetlerin temeli, ölçmeye ve veriye dayanır. Ölçemediğinizi yönetemezsiniz ve yönetemezseniz yok olup gidersiniz. O halde yönetim performansının arttırılmasında istatistikten ve bilimden yararlanmak kaçınılmaz görünmektedir. Bu amaçla atılacak ilk adım veri toplama ve istatistik okuryazarlığı olup tüm kurum ve kuruluşların veri toplama kültürü konusunda bilinçlendirilmesi gerekir.” CİHAN

Yorumlar