Prof. Dr. Zarifoğlu: Hastane başvurularda baş ağrısı üçüncü sırada

Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı tarafından bu yıl 9'uncusu düzenlenen Uludağ Nöroloji Günleri, Uludağ Karinna Otel'de yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Prof. Dr. Zarifoğlu: Hastane başvurularda baş ağrısı üçüncü sırada

Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı tarafından bu yıl 9'uncusu düzenlenen Uludağ Nöroloji Günleri, Uludağ Karinna Otel'de yapıldı. Nörolojik hastalıklarda tedavi yöntemlerinin ele alındığı bilimsel toplantılarda açıklama yapan Prof. Dr. Mehmet Zarifoğlu, "Genel anlamda hastane başvurularına baktığımızda baş ağrısı şikayeti ile yapılan başvuruların üçüncü sırada yer aldığını görüyoruz" dedi.

Her yıl ele alınan konular ile nöroloji uzmanlarının mezuniyet sonrasındaki eğitimlerine büyük katkı sağlayan 9'uncu Uludağ Nöroloji günlerinde bu yıl, demans, parkinson-hareket bozuklukları, epilepsi, multipl skleroz, beyin damar hastalıkları, baş ağrısı gibi konularda tedavi yöntemleri ele alındı. Uludağ Karinna Otel'de başlayan bilimsel toplantılar Türkiye'nin dört bir yanından gelen 300'e yakın nöroloji uzmanını katıldı.

MİGRENE DİKKAT

Genel anlamda hastane başvurularına bakıldığında baş ağrısı şikayeti ile yapılan başvuruların üçüncü sırada yer aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Zarifoğlu, "Toplumumuza son bir yıl içinde ‘başınız ağrıdı mı?’ diye sorduğumuzda yüzde 50'sinden ‘evet’ cevap alıyoruz. Bu dilimi sınıflandırdığınız zaman ise yüzde 16,4'ü migren nedeniyle, yüzde 30 civarında gerilim tipi baş ağrısı, kalan yüzdelik dilimde ise seyrek görülen baş ağrıları olduğunu görüyoruz" dedi.

Bu noktada kronikleşen baş ağrılarının önemli bir konu olduğuna değinen Zarifoğlu, bir ayda 15 günden fazla devam baş ağrısının migrenin kronik formu nedeniyle oluşabildiğini söyledi.

Son olarak başka bir nedene bağlı oluşan ikincil baş ağrılarının çoğunlukta olmadığına vurgu yapan Zarifoğlu, "Baş ağrısı bir belirtidir. Çeşitli durumlarda kendisini gösterebilir. Buna karşılık toplamda her 10 baş ağrısından sadece bir tanesi ikincil bir nedenden dolayı oluşan baş ağrısıdır" şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar