Prof. Dr. Turhan: Bayramda sütlü tatlıları tercih edin

Ramazan ayının bitmesine sayılı günler kala bayram tatlısı hazırlayanlara uzmanlar, kan şekerini çabuk yükselten bu yiyeceklerden uzak durulmasını öneriyor. Ramazan Bayramı dolayısıyla yenen tatlı miktarının artacağına dikkat çekerek,...

Google Haberlere Abone ol
Prof. Dr. Turhan: Bayramda sütlü tatlıları tercih edin

Ramazan ayının bitmesine sayılı günler kala bayram tatlısı hazırlayanlara uzmanlar, kan şekerini çabuk yükselten bu yiyeceklerden uzak durulmasını öneriyor. Ramazan Bayramı dolayısıyla yenen tatlı miktarının artacağına dikkat çekerek, vücudun gereğinden fazla glikozu yağa çevirdiğini hatırlatıyorlar.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, bayram ziyaretleriyle tatlı yemenin de artacağına dikkat çekerek, “Saf şeker tüketimi, sağlık açısından oldukça risklidir. Çay şekeri gibi rafine şeker alımı, şişmanlık ve diyabet riskini arttırır. Kan şekerini çabuk yükselten ve sonra da çabuk acıkma hissine neden olan rafine şeker, tatlıların esas bileşenidir. Özellikle de kalp hastalıklarına genetik yatkınlığı olan, hareketsiz, sigara içen, aşırı stresli, dengesiz beslenen, diyabet, hipertansiyon, şişmanlık gibi risk faktörlerine sahip bireylerin, beslenmelerinde basit şeker miktarını minimum düzeyde tutmaları gerekiyor.” dedi.

'FAZLA ŞEKER YAĞA DÖNÜŞÜYOR'

Meyvelerde fruktoz, sütte laktoz gibi rafine edilmemiş basit şekerler bulunduğunu belirten Prof. Dr. Turhan, sağlık açısından bu türde ürünlerin faydalı olacağını kaydetti. Şekerin protein, vitamin ve madenleri birlikte içermemesi sebebiyle vücuda enerji sağlamadığını vurgulayarak, “Kan şekeri düzeyi normalin üzerine çıktığında, insülin aracılığıyla kas ve karaciğerdeki şeker depolarına götürülecektir. Vücut, ihtiyacından fazla glikozu ise vücut yağına çevirecektir. Bu nedenle ‘boş kalori kaynağı’ olarak adlandırılan şekerden üretilen reçel, marmelat, kek, pasta, tatlı ve hamur işleri, kolalı içecekler, şekerli konserve meyve suları, şekerli bisküviler gibi ürünlerin tüketimini azaltmak gerekir.” şeklinde konuştu.

Vücudun, şeker ihtiyacını doğal besinlerle karşıladığını dile getiren Nazan Turhan, tatlı yemenin sadece bu hissi tatmin etmek için gerekli olduğunu ifade etti. Sütlü tatlıların kemik sağlığı için gerekli kalsiyum, protein ve B vitaminini sağladığını kaydederek, “Evde hazırlanan meyveli içecekler de hem su hem şeker ihtiyacımızı doğal yolla karşılar. Örneğin bu bayram misafirlerinize, dilimlediğiniz karpuzları mutfak robotundan geçirip içine buz atarak hazırladığınız meyveli içecekler ikram edebilirsiniz veya evde hazırladığınız naneli limonata da güzel bir alternatif olabilir.” dedi. CİHAN

Yorumlar