Prof. Dr. Tanel Demirel: Gezi, AK Parti'nin kimyasını bozdu

33. Abant Platformu toplantısının üçüncü gününde "Türkiye'nin Yönü" konuşulmaya devam ediyor. Sabahki bölümde "Demokratik Temsil Sorunları: Çoğulculuk ve Çoğunlukçuluk" başlıklı oturum yapılıyor. İstanbul Şehir Üniversitesinden...

Google Haberlere Abone ol
Prof. Dr. Tanel Demirel: Gezi, AK Parti'nin kimyasını bozdu

33. Abant Platformu toplantısının üçüncü gününde "Türkiye'nin Yönü" konuşulmaya devam ediyor. Sabahki bölümde "Demokratik Temsil Sorunları: Çoğulculuk ve Çoğunlukçuluk" başlıklı oturum yapılıyor. İstanbul Şehir Üniversitesinden Prof. Dr. Ferhat Kentel'in moderatörlüğünü yaptığı oturumda Şehir Üniversitesinden Prof. Dr. Serap Yazıcı, Çankaya Üniversitesinden Prof. Dr. Tanel Demirel, Hacettepe Üniversitesinden Doç. Dr. Bican Şahin birer konuşma yapacak.

Kötüye giden demokrasiye karşın kazanımların da inkar edilmemesini isteyen Prof. Dr. Tanel Demirel, Gezi olaylarının AK Parti'nin kimyasını bozduğunu söyledi. Bu travmanın üzerine gelen 17-25 Aralık soruşturmalarının da hükümette ciddi bir panik duygusuna yol açtığını dile getiren Demirel, bu soruşturmaların hükümetin dediği gibi tamamen bir darbe girişimi olmadığını belirterek basit bir yolsuzluk soruşturması da olmadığı kanaatinde olduğunu kaydetti. Yargının işleyişini bildiklerini dile getiren Demirel, hakiki mahiyeti üzerinde ciddi düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Yaşanılanları hükümetin kendine yönelik tehditi abartarak varolan otoriterliği artırmak için fırsat gördüğünü anlatan Demirel, HSYK'da olduğu gibi bazı değişiklikler yaptığını kaydetti. Başbakanın Hizmet Harektini en büyük mualif olarak yansıttığını belirten Demirel, siyasi aktör olarak görmeye çalıştığını ve Kürtlerin de siyasi aktör olarak konunun içerisinde olduğunu vurguladı.

"En kısa sürede ve öğrenerek bir uzlaşma noktasına varabilir miyiz? Bu düşük ihtimal ama imkansız olmadığı kanaatindeyim." diyen Demirel, asıl rolün iktidar partisine düştüğünü ifade etti. İktidarı eline geçiren kendini sınırlamada bir fren düşünmediğini dile getiren Demirel, Türkiye'de demokrasi potansiyeli olduğunu belirterek kötüye inanılmaz kötü gidişin eleştirilmesi gerektiğini kaydetti. Elde kullanılacak şeylerin ise seçimler ve demokrasi olduğunu vurguladı. Sadece iktidar değil herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ifade etti.

Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Bican Şahin, Türkiye'de vesayet rejiminin 2010 yılına kadar devam ettiğini ifade etti. 2002-2011 yılları arasında vesayet rejiminin geritilmesi yönünde önemli adımlar atıldığını belirten Şahin, son 10 yıldaki kazanımlarda kayıplar yaşandığını ve geleceğe yönelik endişeleri olduğunu kaydetti.

CİHAN

Yorumlar