Prof. Dr. Serap Yazıcı: AKP adayı seçilirse sistem değişikliği ortaya çıkar

33. Abant Platformu toplantısının üçüncü gününde 'Türkiye'nin Yönü' konuşulmaya devam ediyor. Sabahki bölümde 'Demokratik Temsil Sorunları: Çoğulculuk ve Çoğunlukçuluk' başlıklı oturum yapılıyor. İstanbul Şehir Üniversitesi'nden...

Google Haberlere Abone ol
Prof. Dr. Serap Yazıcı: AKP adayı seçilirse sistem değişikliği ortaya çıkar

33. Abant Platformu toplantısının üçüncü gününde 'Türkiye'nin Yönü' konuşulmaya devam ediyor. Sabahki bölümde 'Demokratik Temsil Sorunları: Çoğulculuk ve Çoğunlukçuluk' başlıklı oturum yapılıyor. İstanbul Şehir Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ferhat Kentel'in moderatörlüğünü yaptığı oturumda Şehir Üniversitesi'nden Prof. Dr. Serap Yazıcı, Çankaya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tanel Demirel, Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Bican Şahin birer konuşma yaptı.

Prof. Dr. Ferhat Kentel, temsilin hukuki ve demokrasi meselesi olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kriz üreten bir makama dönüştüğünü ifade eden Prof. Dr. Serap Yazıcı ise halkın seçmesinin daha başka problemlere yol açacağına dikkat çekti. HSYK'nın geçmişte sahip olduğu işlevi yerine getirmediğini anlatan Yazıcı, 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile üyelerin seçim sistemin değiştirildiğini hatırlattı. Böylece üyelik çeşitliliğinin getirildiğini belirten Yazıcı, "Bir özellik kazanmasına katkı sunmuştur. Geçmişten çok farklı olarak demokratik emsallerin paralel bir yapıya kavuştuğunu öne sürebiliriz." diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi'nin yapısında değişiklik yapıldığını hatırlatan Yazıcı, "3 üyenin seçimi yetkisi TBMM'ye tanınmıştır. Bu hükümeti kuran çoğunluğun bu üyeleri seçeceği anlamına gelir ki hükümetin yaptığı yasaları denetleyecek olan üyeleri hükümetin kendisinin seçeceği anlamına gelmektedir. Yetmez ama evetçiler bu vesayet kurumların tasfiyesi ile çoğulcu demokrasiye doğru bir evrilme gerçekleşeceğini umuyorduk ama 2011 genel seçimlerinden sonra Tükiye'nin çoğulculuk yönünde değil çoğunluk yönünde bir yere savrulduğunu gördük. İfade hürriyet, basın hürriyeti, toplantı ve gösteri yürüyüşü Anayasaya da aykırı bir şekilde sınırladı. Hükümetie destek vermeyenlerin kendilerini ifade etmeleri ve karar alma sürecine katılma imkanları kalktı. Torba kanunlarla çok sayıda kanunun çeşitli hükümleri değiştirilmekte, muhalefetin üzerinde çalışma yapmasına bile fırsat tanınmamaktadır. Kanunların belirliği ve açıklığına aykırıdır. Cumphurbaşkanlığı seçimleri de çoğunlukçuluğa doğru sürüklenmektedir. Tek bir makam için yapılan seçimler kutuplaşmaya eğilimlidirler. Bu seçimlerde AKP adayının Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde biraz sistem değişikliğinin ortaya çıkacak olmasıdır. Fiilen bir başkanlık sistemi ortaya çıkabilecek ve 2015'den sonra başkanlık sitemine geçilebilecek. Ülkeyi kararnamelerle yönetebileceği yönetimde kişiselleşmeye imkan tanıyacak bir sistem oluşacaktır. Gelecek için umutlu olmak imkansızdır." şeklinde konuştu.

Abant toplantısının öğleden sonraki bölümünde ise sonuç bildirgesi tartışılacak. Ardından da 33. Abant Platformu toplantısı, sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla sona erecek. CİHAN

Yorumlar