Prof. Dr. Özkaya: Yanlış tarım doğaya zarar vermeye başladı

Türkiye’de tarımsal eğitim ve öğretimin başlamasının 168. yıl dönümü, Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Google Haberlere Abone ol
Prof. Dr. Özkaya: Yanlış tarım doğaya zarar vermeye başladı

Türkiye’de tarımsal eğitim ve öğretimin başlamasının 168. yıl dönümü, Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikle kutlandı. Kısa bir müzik dinletisinin adından yapılan konuşmalarda tarım sektörünün yaşadığı sıkıntılara değinildi.

    Etkenliğin onur konuğu olarak katılan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, ‘Doğa ve Çevre Dostu Bir Tarım Mümkün mü?’ konulu sunumunu yaptı. Dünyada ve Türkiye’de tarımın doğaya zarar vermeye başladığının altını çizen Prof. Dr. Tayfun Özkaya, şunları söyledi: “Gerek küresel ısınma konusunda, gerekse çevre kirliliği üzerine büyük zararlar var. Ayrıca gittikçe daha fazla ilaç kullanıyoruz. Bu ekoloji ve insan sağlığına zararlı olduğu gibi, küçük köylünün ve aile çiftçiliğinin giderek gerilemesi ve gıda maddelerinin süper marketlerde pazarlanarak büyük alıcıların elinde işlem görmesi hem tüketicilerin hem de çiftçilerin çok büyük değer ve refah kaybetmelerine yol açıyor.”

    UÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Filya da, konuşmasında; “Son yıllarda çevre ve yaşam standartlarındaki değişimler, tarımsal gıda üretimi ve ticaretinin yanı sıra, tarımsal yüksek öğretim mezunlarının talebini, istenen uzmanlık alanlarını ve beklenen özellikleri büyük ölçüde etkilemiştir.” şeklinde konuştu.

    TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş ise yeni mezun olan meslektaşlarını işsizlik ve gelecek kaygısı beklediğinin altını çizerek, “Meslek odaları sessizleştirilerek ve etkisizleştirilerek ülke kamuoyunda en çok yolsuzluğa hayır diyen kurumların sesi kesilmek isteniyor. Biz meslek odaları ve TMMOB olarak hiçbir zaman doğru söylemekten kaçınmayacağız, sesimiz belki bu günden daha fazla çıkacak, bunlar bizi yıldıramayacak daha fazla konuşacağız.” dedi.

    Bu gün tarım ve gıda güvenliği olmadan sağlıklı bir gelecekten söz etmenin mümkün olmadığının altını çizen Durmuş, “Bu ülkede ‘Kral çıplak’ diyen, yolsuzluğa hayır diyen, talana hayır diyen, doğruyu her zaman kamuoyu ile paylaşan Allah'tan ki meslek odaları var ve olmaya devam edecek.” şeklinde konuştu.

    TMMOB ZMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy da, yaşanan sıkıntılar arasında tarımsal eğitim ve öğretimin 168. yıl dönümünü kutlamanın buruk mutluluğun yaşadıklarını belirterek “Tarım sektöründe yer alan ziraat mühendislerinin, çalışanlarının ve üreticilerinin gündemine yeni sıkıntıların eklendiği, buğday, ayçiçeği ve mısır üretiminde cumhuriyet tarihi rekorunun kırıldığı açıklanmasına rağmen 3,2 milyon tonu geçecek olan buğday ithalatının ki buna 1, 39 milyar dolar ekim ayı itibari ile verildi. Ayçiçeği, soya ve pamuk ithalatına 2,270 milyar dolar verildiği bir dönemde, Basından izlediğimiz rüşvet ve yolsuzluk haberleri ile ülkemizin derinden sarsıldığı, soruşturma aşamasında hukuki süreçlerde kamuoyunun gözü önünde gerçekleşenlerin hukukun üstünlüğü bağlamında kaygılarımızı artırdığı bir ortamda tarımsal eğitim ve öğretimin 168. yılını ve ZMO örgütlüğünün ise 60. yaşını kutluyor olmanın derin üzüntüsü içindeyiz.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar