Prof. Dr. Özkaya: Gümrük vergileri düşerse tarım ürünlerinin fiyatı patlar

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Tarım Ekonomisi Derneği Başkanı Prof.

Google Haberlere Abone ol
Prof. Dr. Özkaya: Gümrük vergileri düşerse tarım ürünlerinin fiyatı patlar

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Tarım Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Tayfun Özkaya, tarım ürünleri başta olmak üzere yurtdışından alınan mallar için uygulanan gümrük vergilerinin düşürülmesinin fiyat artışını tetikleyeceğini söyledi.

    Kuru fasulye ve pirinç gibi bakliyat ürünlerinde son dönemde artan fiyatların vergi endeksli olduğu yönündeki açıklamalar konunun uzmanlarının tepkisine sebep oldu. Tarım Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Tayfun Özkaya, her yıl farklı ürünlerde yaşanan ‘yokluk’ ve ‘zammın’ gerçek sebebinin tarım politikasının yetersizliği ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) yeteri kadar ürün depolamaması olduğunu savundu.

    Dünya ve Türkiye’deki yanlış politikalar sebebiyle tarımın doğaya zarar vermeye başladığını dile getiren Prof. Dr. Tayfun Özkaya, “Küresel ısınma, küresel iklim değişikliği, çevre kirliliği üzerine zararları var. Gittikçe daha fazla ilaç kullanıyoruz. Bu ekoloji ve insan sağılığına zararlı olduğu gibi, küçük köylünün, aile çiftçiliğinin giderek gerilemesi ve gıda maddelerinin süper marketlerde pazarlanarak büyük alıcıların elinde işlem görmesi hem tüketicilerin, hem de çiftçilerin çok büyük değer ve refah kaybetmelerine yol açıyor.” dedi.

    BU YIL AİLE ÇİFTÇİLİĞİ YILI

    Birleşmiş Milletlerin 2014’ü ‘Aile Çiftçiliği’ yılı ilan ettiğini hatırlatan Özkaya, ekolojik tarımın yapılabileceğine dair ümitlerinin doğduğunu kaydetti. Özkaya, “Bu da ekolojik bir tarım ve aynı zamanda da insan dostu, tüketici ve üretici, çiftçi dostu bir tarımın mümkün olduğunu gösteriyor. Genelde bu insanların beslenmeyeceği konusunda endişeler var bu ekolojik tarım yöntemlerinin. Ama bu doğru değil. Çünkü toprak eğer doğal bir şekilde beslenirse iki üç yılda verimlilik düzeyi eski düzeylerinin üzerine çıkıyor. Daha yüksek verimler elde edilebiliyor, Bu konuda 20 yılı aşkın araştırmalar bu gibi sonuçlara yol açıyor.” şeklinde konuştu.

    DÜNYADAKİ AÇLIĞIN SEBEBİ POLİTİK

    Dünyadaki açlığın besin üretiminin azlığından değil, gelir dağılımı ve politik sebeplerden kaynaklandığının altını çizen Prof. Dr. Özkaya, şunları söyledi: “Tarımda da bu toprak dağılımı dengesizliğinden kaynaklanıyor. Çünkü dünyadaki açların büyük çoğunluğu aslında kırsal kesimde yaşıyor. Tabiiki bir takım dengesizlikler var. Mesela dünyadaki soyanın yüzde 98’inin hayvanlar tarafından yenildiğini düşünelim. Biz hayvanları meralarda beslemek yerine kesif yemlerle beslediğimiz zaman hem insanların yiyeceğini almış oluyoruz, hem de bu hayvanların üretmiş oldukları et, süt, yumurta, bunların insanı beslemediğini ve insan için zararlı olduğunu görüyoruz. Bundan ne kadar kısa zamanda dönersek o kadar iyi olur.”

    GÜMRÜK VERGİSİ DÜŞERSE FİYATLAR PATLAR

    Son günlerde yaşanan fiyat artışları hakkında da değerlendirme yapan Prof. Dr. Özkaya, gümrük vergilerinde yapılacak indirimin fiyatları artıracağını savundu. Özkaya şu bilgileri verdi: “Bu günlerde gümrük vergilerini düşürelim daha ucuza fasulye vesaire bulunsun diye düşünüyorlar. Fakat bu durum yurt içi üreticilerini de baltalayacak. Tüketicinin daha düşük fiyattan ürün alabilmesinin tek yolu var; o da üretici ile tüketici arasında ki yolu kısaltmak. Mesela bu gün biz ekolojik üretilmiş bir nohutu 2 liradan köylerden alabiliyoruz ama piyasada 7 liraya satılıyor. Dolayısıyla bu marjı ortadan kaldırmak gerekiyor. Bu gümrük vergilerini düşürmek geçici bir tedbir olur. Bunun arkasından ertesi sene Türkiye’de ki fasulye üreticileri daha az fasulye üretecekler ve dolayısıyla sürekli bir dışa bağımlılıkla karşı karşıya kalacağız. Bu güzel bir yöntem değil. Türkiye’de temelde bu tür dengesizlikler oluyor. Pamuk, patates fiyatı bir sene yüksek oluyor, bir sene düşük. Bunları regule edecek bir devlet politikası gerekiyor ve bu yok maalesef. Mesela Toprak Mahsulleri Ofisi çok az ürün depoluyor. Bu da ürünün az olduğu senelerde fiyat artışına sebep oluyor. Halbuki Toprak Mahsulleri Ofisi daha etken bir politika izleyebilse, daha çok depolama ve çiftçiden alım yapabilse o zaman böyle fiyatların yüksek olduğu dönemlerde bu fiyatları regule edebilecek, ama şu anda edemiyor.”


    YEDİKLERİMİZ NE KADAR SAĞLIK LI?

    Prof. Dr. Tayfun Özkaya, besin maddelerinde ki sağlık sorunları ile ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı: “Genelde çok problemli, böcek öldürücüler, tarım ilaçları çok ciddi bir biçimde kullanılıyor. Bunun da ciddi bir kontrolü olmuyor. Bu nedenle kötü bir durum var. İkincisi de bu üretilen besinlerin ilaçlar dışında mesela hayvancılıkta doğrudan kesif yemle üretilmiş olması bunların insan sağlığı açısından olumsuz özellikle kazanmasına yol açıyor. Mesela omega 3 düşüyor, omega 6 artıyor. Bunları maalesef toplum bilmiyor hatta araştırmacılar bile bilmiyor bu konuları yeterince. Bu nedenle bunlara çok dikkat etmek gerekiyor.” CİHAN

Yorumlar