Prof. Dr. Özkan: Üslün'ün yüzünü geri almasak 10 gün içinde kaybedebilirdik

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan, Türkiye'nin altıncı yüz nakli yapılan Salih Üslün'ün yüzünün geri alınmaması durumunda 10 gün içerisinde...

Google Haberlere Abone ol
Prof. Dr. Özkan: Üslün'ün yüzünü geri almasak 10 gün içinde kaybedebilirdik

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan, Türkiye'nin altıncı yüz nakli yapılan Salih Üslün'ün yüzünün geri alınmaması durumunda 10 gün içerisinde hayatını kaybetme riski olduğunu, bu nedenle bu kararı aldıklarını söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 23 Ağustos 2013'te Türkiye'nin altıncı yüz nakli yapılan Salih Üslün'ün dün itibariyle yüzünün geri alınmasının ardından hayati tehlikesi devam ediyor. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Prof. Dr. Ömer Özkan, iki ay önce Üslün'de bir takım sorunlar tespit ettiklerini ancak bunun belli bir nedenin olmadığını belirtti. Hastada dahili sorunlar geliştiğini belirten Özkan, 15 gün öncesinde genel durumunda bir kötüleşme olunca yoğun bakıma alındığını kaydetti. Hastanın yoğun bakıma alınmasının ardından genel bir karar alınarak yüzündeki dokunun hastaya yük getireceği düşüncesiyle yüzünü almaya karar verdiklerini anlatan Özkan, "Zor ama önemli bir karardı. Amacımız hastanın hayatta kalması. En kötüsü bize geldiği hatta biraz daha iyi bir şekilde göndermek. Önümüzdeki süreç önemli yavaş yavaş gelişecek. Birkaç gün kritik bilmeniz gerekiyor. İskelet yapısı yerinde duruyor. Deriyi mutlaka değişmemiz lazım. Bundan da en önemlisi hastanın hayatının devam etmesiydi." ifadelerini kullandı.

Bu gelişen sürecin beklediklerinden daha iyi bir plan olduğunu belirten Özkan, yüz tutması durumda oluşabilecek durumları önceden planladıklarını kaydetti. Benzer durumların Fransa ve ABD de olduğunu belirten Özkan, "Her ameliyatta yaşanan sorunlar yaşanır. Bu riskleri yaşamayı istemeyiz. Ama bu ameliyatı en çok hak eden hastalarımızdan biriydi. Bundan sonra dokuyla ilgili hiçbir ilaç alamayacak. Bu ameliyatı da bunun için yaptık. Bu ilaçlar zehirli değildi. Her hastada kullanılan ilaçlardı. 1 yıl geçince ilaçların dozu azaltılacaktı. Çok değerli bir hastamızdı. Elimizden geleni yapıyoruz. Bir yıl en kritik süreçtir. Çok erken dönemde de böyle bir karar alabilirdik. Ama biliyorduk ki biz bu kararı vermeseydik hastayı 10-15 gün içerisinde kaybedebilirdik. 10 gün içerisinde kaybedebilirdik." dedi.

Özkan, ellerinden geleni yaptıklarını amaçlarının hastayı daha büyük sorunlardan kurtarmak olduğunu ifade etti. Özkan, hastanın hayati tehlikesinin devam ettiğini söyledi.

Antalya'da geçirdiği trafik kazası sonucu özel bir hastaneye kaldırılan 31 yaşındaki Muhittin Turan'ın beyin ölümü gerçekleşmiş ve ailesi iç organlarının yanı sıra yüz, kol ve bacaklarını da bağışlama kararı alması üzerine Turan'ın yüzü Salih Üslün'e 22 Ağustos'ta nakledilmişti. Üslün'ün yüzünün yüzde 50-60'dan fazlası dün yapılan 5 saatlik bir ameliyatla alınmıştı. CİHAN

Yorumlar