Prof. Dr. Özel: Büyük Marmara depremini tetiklemez

Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Özel, Ege Denizi’nde meydana gelen 6.5’lik depremin beklenen büyük Marmara depremini tetiklemeyeceği kanaatini taşıdığını söyledi. Özel, bugünkü depremin ivme değerinin Kocaeli...

Google Haberlere Abone ol
Prof. Dr. Özel: Büyük Marmara depremini tetiklemez

Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Özel, Ege Denizi’nde meydana gelen 6.5’lik depremin beklenen büyük Marmara depremini tetiklemeyeceği kanaatini taşıdığını söyledi. Özel, bugünkü depremin ivme değerinin Kocaeli depreminin 5’te 1’i kadar olduğunu ifade etti.

Kandilli Rasathanesi’nde basın mensuplarına açıklama yapan Nurcan Özel, “Bugün 12.25’te Kuzey Anadolu fay zonunun Ege Denizi’ndeki devamı olan fay parçası üzerinde 6.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem civar illerden hatta Yunanistan’dan da hissedildi. Şimdi aldığımız bilgilere göre ivme değerleri yüzde 1 değerinde. Kocaeli depreminde yüzde 5 idi.” diye konuştu.

Özel, “Bu bölge bizim için sismik olarak çalışan bir bölge. Ürettiği depremlerin büyük bir çoğunluğu orta büyüklükte. Tarihinde 1983 yılında 6.9 büyüklüğünde bir deprem var. Yunanistan Ados Adası civarında. Geçen yıl Ocak ayında da 5.8’lik biraz daha güneyinde bir deprem daha meydana geldi. Bu depremin kırdığı fay parçası en fazla 40 kilometreyi geçmez. Bazı hocalarımız 140 kilometrelik bir fayın kırıldığını söylemişler. Bu büyüklükteki bir depremin kıracağı taş parçası en fazla 40 kilometredir.” ifadelerini kullandı.

Artçı depremlere değinen Özel, “Deprem olduktan hemen sonra artçılar gelmeye başladı. Şu ana kadar 50’ye yakın artçı deprem kaydettik. Bu bize gösteriyor ki orada bir taş parçası kırıldı, bir enerji açığa çıktı ve devamında da artçılarla kendini yenileyen bir durum söz konusu. 5’e yakın iki tane artçı var.” dedi.

Prof. Dr. Özel, Marmara depremini tetikleyip tetiklemeyeceğine ilişkin görüşlerini de, “Kuzey Anadolu fay hattının Ege’deki devamı olan fay hattı üzerinde oldu. Bizim Marmara’da kuzey kolda beklemekte olduğumuz Marmara depremini kişisel olarak konuşuyorum; bu bölgede bu şiddetteki bir deprem beklediğimiz Marmara depremini tetiklemez. Ancak o bölgede bir aktivite olur.” şeklinde açıkladı.

Özel, bazı bilim adamlarının Marmara depremini tetikleyebileceği yönündeki görüşlerinin sorulması üzerine, “Onu kendilerine sorun. Bu benim düşüncem. Yani civarda bir aktivite artışı olabilir ama o kuzey kolda beklediğimiz büyük depremi tetikleyebileceğini bilim insanı olarak düşünmüyorum.” izahında bulundu.

Depremin şiddeti hakkında bilgi veren Özel, “Şiddeti, depremin olduğu denizde 7. Ancak Çanakkale’de 5. Büyüklüğünü de 6.5 olarak belirledik.” dedi.

Şiddetli hissedilmesinin sebebinin sığ olmasından kaynaklanabileceğini söyleyen Özel, “Civarda alüvyonalın fazla olmasından yani sert zemin yerine yumuşak zemin üzerindeki yapılaşmalardan olabilir. Mesela Maltepe’de çok hissedildi, Çengelköy’de hissedilmedi. Hissetme olayı, binaların zeminine göre de değişiyor.” diye konuştu.

Özel, Kandilli olarak günde en az 50, yılda da yaklaşık 15 bin adet deprem kaydettiklerini belirtti. 6.5’lik bir deprem için 5.5’lik bir artçının da gelebileceğini kaydeden Özel, yaklaşık 6-7 ay daha artçıların sürebileceğini sözlerini ekledi.

CİHAN

Yorumlar