Prof. Dr. Ören:Meme kanserinde erken tanı önemli

Şifa Hastanesi Genel Cerrahi doktorlarından Prof. Dr. Durkaya Ören, kanserle mücadalede erken tanının önemli olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Prof. Dr. Ören:Meme kanserinde erken tanı önemli

Şifa Hastanesi Genel Cerrahi doktorlarından Prof. Dr. Durkaya Ören, kanserle mücadalede erken tanının önemli olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Ören, Şifa Hastanesi Merkez Eğitim Salonu'nda, "Yaşlılarda Meme Kanseri" konulu konferans verdi. Prof. Dr. Ören, kanserle mücadalede erken tanının hayati rol oynadığını ifade etti. Prof. Dr. Ören, kanser türlerinde erken tanının tedavide başarıyı getirdiğini kaydetti. Prof. Dr. Durkaya Ören, yaşlılıkla birlikte kanser riskinin de arttığına işaret etti. Ören, meme kanseri vakalarının çoğunun 65 yaş üzerindeki kadınlarda görüldüğüne dikkat çekerek,"ABD’de yapılan bir araştırmaya göre meme kanseri tanısı konan hastaların yarıdan fazlası 65 ve üzeri yaşlardaki kişilerden oluşuyor. Bu oranın 2030 yılında yüzde 70’nin 65 yaş üzeri hastaların oluşturması tahmin ediliyor. Günümüzde ölümcül hastalıkların başında kanser gelmekte. Meme kanserinden ölümlerde özellikle 85 yaş üzerideki ölüm oranı çok yüksek. Bunun nedeni ile meme kanseri vakalarında sağlık kontrollerinin düzenli yaptırılmaması, tedavilerin tam uygulanamamasından kaynaklanmaktadır" dedi.

Prof. Dr. Ören, meme kanseri ve diğer kanser türlerinin habercisi olarak da meme başından gelen kanlı akıntılar, memede ağrı, meme derisinde yaralar oluşması, kolda şişme ve kilo kaybı şeklinde görüldüğünü de sözlerine ekleyerek, "Kadınlar koltuk altı şişlikleri önemsiz görmemeli. Bu şişlikler herhangi bir kanserinde habercisi olabilir. Koltuk altı şişliklerde hasta hiç zaman kaybetmeden hekime gitmeli. Çünkü diğer sistem kanserlerinin de koltuk altına yayılma riski olabilir." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar