Prof. Dr. Mirici: Erken yaşta sigaraya başlamak cinayet gibi

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Mirici, erken yaşta sigaraya başlamanın cinayet gibi bir şey olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Prof. Dr. Mirici: Erken yaşta sigaraya başlamak cinayet gibi

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Mirici, erken yaşta sigaraya başlamanın cinayet gibi bir şey olduğunu söyledi. Çağın en önemli ölüm sebeplerinden biri de sigara. Uzmanların ikazlarına rağmen başlama yaşı gittikçe düşüyor. 20 yıldır kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ile ilgilenen Prof. Dr. Mirici, erken yaşta sigaraya başlamanın çok daha tehlikeli olduğunu söyledi: "İnsanların akciğerleri ya da herhangi bir organı, bir su borusu gibi yıkanıp durulanamaz. Zaman içerisinde organlarımızdaki zararlar içimize işliyor. Bazı hastalıklarda içimize işleyen bu zarardan temizlenebilme ve uzaklaşma mümkün ama bazı hastalıklarda, özellikle kanser için bunu yapabilmek neredeyse imkânsız gibi görünüyor. O sebeple sigaraya hiç başlamamak gerektiği konusunda çok fazla çalışma yapılıyor, çünkü başlama yaşı 11’e kadar indi. Bizim içmekte olanları değil, özellikle yeni başlayacak olanları korumamız gerekiyor."

Boy uzadığı gibi bir insanın akciğerlerinin de doğumdan itibaren 25 yaşına kadar genişlediğini belirten Arzu Mirici, "Ne yaparsak yapalım, 25 yaşına geldiğimiz zaman akciğerler yaşlanma sürecine giriyor. Zarar vermezsek akciğerlerimiz, 120 yaşına kadar bize rahat bir solunum sunabilir. Yani akciğerlerimiz nedeniyle erken ölüyorsak bu akciğerlerimizden değil, başka sebeplerden kaynaklanıyor. Eğer bir kişi 16 yaşında sigara içmeye başlarsa 25 yaşına kadar devam edecek olan akciğer gelişimini durdurmuş olur ve erişkin bir bireyin ulaşması gereken akciğer kapasitesinin 4'te 3'üne ulaşabilir. Bu sebeple erken yaşta sigara içilmesinin cinayet gibi bir şey olduğunu düşünüyorum." dedi.

Sigara bırakmak için mutlaka hekim yardımı alınmasını tavsiye eden Prof. Dr. Mirici, elektronik sigara ve ot gibi ürünlere itibar edilmemesini istedi: "Sigara bırakmak için çok kilit bir özellik var; sigaranın, yani nikotinin bağımlısı mısınız, değil misiniz? Eğer nikotin bağımlısı değilseniz, sigarayı kendi kendinize bırakmanız olasıdır. Bu olanağı kaçırmayın ve lütfen sigarayı bırakın. Nikotin bağımlısı iseniz burada işin içine bir uzmanlık alanı giriyor. Bu noktada uzman kişilerden destek alabileceğiniz bir ünitede sigarayı bırakmalısınız. ÇOMÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, sigarayı bırakmak isteyen hastalara bu konuda yardımcı olup yönlendirme yapılacaktır. Aynı zamanda Çanakkale Devlet Hastanesi’nde de böyle bir oluşum olduğundan haberdarım ama şu beklenmemeli, bir sihirli değnek ya da bir ilaç yardımıyla size bir günde sigarayı bıraktıramazlar. Bu noktada ticari amaçla üretilen, satılan, reklamı yapılan çeşitli haplar, otlar, elektronik sigaralar, bantlar gibi bilimsel olarak kanıtlanmamış yöntemler hakkında da hiçbir şey söyleyemiyoruz. Dolayısıyla zararlarını da bilmiyoruz, faydalarında da haberdar değiliz." CİHAN

Yorumlar