Prof. Dr. Evrensel: Kanserle savaşın en etkili ve ucuz yolu korunmadır

Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıbbi Onkoloji BD öğretim Üyesi Türk Kanser Savaş ve Araştırma Kurumu Derneği Bursa Şube Başkanı Prof.

Google Haberlere Abone ol
Prof. Dr. Evrensel: Kanserle savaşın en etkili ve ucuz yolu korunmadır

Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıbbi Onkoloji BD öğretim Üyesi Türk Kanser Savaş ve Araştırma Kurumu Derneği Bursa Şube Başkanı Prof. Dr. Türkkan Evrensel, kanserle savaşın en etkili ve ucuz yolunun korunma olduğunu belirtti. Global bir halk sağlığı sorunu olan kanserin insan sağlığı yanında ülke ekonomisine de olumsuz yansıdığını belirten Türkkan Evrensel, en büyük sıkıntının ise yanlış bilinen efsaneler olduğunu söyledi.

Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü'nün (UICC), pek çok ülke, Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü gibi sivil toplum örgütleri ile birlikte korunmaya yönelik etkili çalışmalar yaptığını anlatan Prof. Dr. Türkkan Evrensel, “Bu çalışmalara verilecek en güzel canlı örnek sigara ile mücadeledir. Korunma ile ilgili bu çabaların yanı sıra geçen yıl ve bu yıl UICC’nin kanser günü sloganı yine 'efsanelere inanmayın' başlığı altında toplandı. Hurafeler nedeniyle artık hastalarımızın mağdur olması önlenmelidir.” dedi.

Dünya Kanser Günü'nün kanser hakkında doğru bilgilenme için önemli bir fırsat olduğunun altını çizen Prof. Dr. Evrensel, dünyanın her tarafında bu yıl kanser hakkında yanlış bilinen, efsanelere odaklandıklarını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: “Yanlış bilinenlere karşı, doğruyu kanıtlarıyla öğrenmek için Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği adresine başvurarak efsaneler ve doğruları öğrenebiliriz. Efsaneler arasında 'Kanseri konuşmak zorunda değiliz', 'Kanserin belirti ve bulguları yoktur', 'Kanserle ilgili yapabileceğim hiçbir şey yok' ve 'Kanser tedavisine hakkım yok.” CİHAN

Yorumlar